10 Ekim 2013

Tahinli Pekmezli Cevizli Kurabiyeler


Tahinli pekmezli kurabiyeleri farklı tat arayanlara tavsiye ediyorum. Çok beğendik biz. Bu malzemelerle 25-30 adet kurabiye çıkıyor. Tarifin orijinali Arzu ve Ülfet Aygen'in "Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri" kitabından. Zamanında bu kitabı fellik fellik aradığımı biliyorum, hiçbir yerde yoktu ve bana garip garip bakıyorlardı sorduğumda; "Unsuz şekersiz hamur işi nasıl oluyormuş?" diye sorarlardı :) Neyseki farkındalık seviyesi arttı da kitap birçok yerde bulunmaya ve pek çok eve girmeye başladı.

Malzemeler:
- Yaklaşık 3,5 su bardağı tam buğday unu (Ben glutensiz un kullandım)
- 1 çay bardağı yoğurt
- 1 çay bardağı zeytinyağı
- 2 yumurta
- 1,5 çay bardağı pekmez
- 1,5 çay bardağı tahin
- Bir tutam vanilya tozu (Ben kullanmadım)
- 1 çay kaşığı karbonat
- Bir tutam doğal kaya tuzu
- 1 çay bardağı iri çekilmiş ceviz

Yapılışı:
- Fırını 170 derecede ısıtın (Turbo olursa 150). Geniş bir tepsiyi yağlayın.

- Tüm malzemeleri geniş bir kabın içine yoğurarak kabın kenarlarından ayrılan bir hamur elde edin.

- Hamurdan iri ceviz büyüklüğünde parçalar koparıp yuvarlayın. Aralıklı olarak tepsiye dizin.

- Sıcak fırının orta rafında 20 dakika kadar pişirin.

Afiyet olsun :)

10 yorum:

  1. cok lezzetli gorunuyor canim ellerine saglik. sifa olsun kuzuya insallah

    YanıtlaSil
  2. Beyaz Unsuz Şekersiz Hamur İşleri kitabını ben de severek kullanıyorum. Artık başka tarif kullanmaz oldum diyebilirim :)
    Yalnız tariflerdeki pekmez miktarını biraz artırıyorum ben, örneğin 1 bardak diyorsa ben 1,5 bardak koyuyorum. Benim deneyip beğendiklerimi ben de blogda yazmıştım. Kek tariflerinden birisi de epey tatsız olmuştu, onu işaretledim bir daha yapmayım diye istersen bakıp yazarım...

    http://mineoskay.blogspot.com/2012/12/kek-tarifi.html

    http://mineoskay.blogspot.com/2013/01/cevizli-ekmek-tarifi.html

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok güzel olmuştur eminim kek de, ellerinize sağlık :) Tarifte tahin olunca kalori miktarı artıyor :P
      Biz az tatlı sevdiğimiz için pekmez miktarı bize yeterli geldi. Deneyip tatmak lazım.
      Hüma'cık da harika pozlar vermiş :))
      Sevgiler..

      Sil
    2. :) teşekkürler... bu arada ben hiç kurabiye denemedim bu kitaptan Hüma daha çok kek seviyor ama sizin kurabiyeler çok güzel görünüyor, bayramda deneyeceğim

      Sil
    3. Bizimki de tatlı sevmiyor, kek yaptırır ama yemez :)
      Afiyet olsun şimdiden, iyi bayramlar :)

      Sil
  3. şeker yok hiç di mi?
    bu kadar pekmez tatlandırmaya yetiyor mu?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Şeker hiç yok Hülya.
      Tadı çok belli olmuyor ama hafif hissediliyor. Biz az tatlı sevdiğimiz için beğendik, istersen pekmez miktarını artırabilirsin.

      Sil
  4. Banucum slm.. ben de bi ara hep pekmez kullaniyordum kurabiyede kekte.. ama pekmezin yuksek isida ortaya cikan kanserojen etkisinden dolayi kullanamiyorum malesef:( saglikli olsun derken daha tehlikeli durumlar ortaya cikabilyor.bu konuda bilgin varmi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, pekmezin, balın, hatta yoğurdun yüksek ısıda başkalaşım geçirip zararlı hale geldiğini biliyorum. O nedenle çok sık yapmıyorum hamur işini. Özel günlerde mecburen.. Kötünün iyisi diyorum. Meyve kuruları ile yapılan, hatta fırına koymadan yapılan tarifler var, onlardan yapılabilir alternatif oalrak. Bir de çok fazla irdeleyince yediklerimizin yarar vermekten çok zarar verdiğine inanıyorum. Sistematik olarak yenmedikçe birşey olmaz diyorum :)

      Sil

SOSYAL AĞLAR


İZLEYENLER

Blog Arşivi

HER GÜN MUTLAKA

NE ARADINIZ, YARDIMCI OLALIM?

Kişisel Blog

Copyright © Benden ve Bizden | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com