13 Ekim 2013

Glutensiz Tuzlu Kurabiye






Çıtır çıtır, ağızda dağılıp eriyen, 3-4 gün tazeliğini koruyan tuzlu kurabiyeler.. Tarifin orijinali burada.

Malzemeler:
  • 500 gr. Glutensiz un
  • 150-200 gr. tereyağı (kıvama göre 200-220 gr. a kadar çıkabilirsiniz, undan una yağ çekme oranı değişiyor)
  • 100 gr. çiğ krema (yoksa yoğurt da kullanılabilir)
  • 2 adet yumurta
  • 2 çimdik tuz
  • Üstüne sürmek için 1 adet yumurta sarısı
Yapılışı:
  1. Unu geniş bir kaba ya da mermer tezgahın üzerine eleyin, tuz ekleyip harmanlayın ve un tepeciğini yükseltip ortasını açın. (klasik hamur yoğurma tepeciği)
  2. Tereyağı ekleyip, ortadan mıncırmaya başlayın (evet gerçekten yaptığımız bu; mıncırmak) Yağı, unla karıştırıp parmak ucunuzla ufalayın (yani amaç birbirine yapışmış bir karışım değil; kırıntı görüntüsü)
  3. Bütün unu yağla ufalayıp, bir tas kırıntı elde ettikten sonra; yine ortadan; krema ve yumurtayı ekleyip yavaş yavaş mıncırın.
  4. Sonuçta ortaya elastik olmayan, kırılgan bir hamur çıkacak (kırıntılar yumurta ve krema sayesinde hamura dönüştü) İşlem kolaylığı açısından, bu hamuru bir streçle sarıp buzdolabında 20-30 dk. dinlendirin.
  5. Buzdolabından çıkardığınız hamuru (iyice sertleşmiş olacak) merdane yardımıyla inceltip, kurabiye kalıplarıyla istediğiniz gibi şekillendirip, üstüne yumurta sarısı ve zevkinize göre susam çörek otu vb. serpip, önceden ısıtılmış 180 derece fırında 10-15 dk pişirin.
Not: 500 gr.'dan yapacağınız bu tariften "çok" kurabiye çıkacaktır, misafir için yapılabileceği gibi, sonraya saklayıp, işe-okula giderken yanınızda da taşıyabilirsiniz. (Tek sorun taşırken ufalanabilirler ama tazeliğini ve lezzetini 3-5 gün arası korur.) Ya da taze taze yapıp tüketmek istiyorsanız ve bu çok fazlaysa, yarım ölçü yapmanızı tavsiye ederim.

Not 2: Bu tarif temel kurabiye hamurudur, isterseniz içine, lor peyniri, beyaz peynir, baharat, zeytin ezmesi, biber salçası vb. ekleyip çeşitlendirebilirsiniz.

0 kisi demis ki::

Yorum Gönder

SOSYAL AĞLAR


İZLEYENLER

Blog Arşivi

HER GÜN MUTLAKA

NE ARADINIZ, YARDIMCI OLALIM?

Kişisel Blog

Copyright © Benden ve Bizden | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com