15 Nisan 2010

Sonunda Oldu: Patladi!



Izlanda gezimizi yazdigim yazilarin birinde (okumak icin tiklayin) ulkenin tektonik hareketlerinin coklugundan bahsetmistim. Depremler, volkanlar eksik olmaz diye yazmistim.


Sonunda olan oldu: ulkenin guneydogusunda bulunan Eyjafjallajokull Yanardagi son bir ayda ikinci kere patladi ve bu sefer atmosfere yayilan kul bulutu nedeniyle bircok ulkenin hava sahasi kapatildi. Hava sahasi kapatilan ulkeler arasinda Ingiltere, Fransa, Irlanda, Finladiya, Danimarka, Isvec, Norvec ve Belcika yer aliyor. Eger volkan kulleri atmosferde yayilmaya devam ederse Almanya, Polonya ve Rusya'nin bir bolumunu de etklieyecegi belirtildi.


Bu arada Izlanda'da olen-yaralanan yok cok sukur! Yalniz 700 kisi evlerinden guvenlik nedeniyle tahliye edilmis.  


Bir volkanin yaptigina bakar misiniz? Izlanda'da bir volkan patliyor, kac ulke etkileniyor!! Dunyanin en kalabalik havayollarindan birini kapadi resmen. Amerika'dan Avrupa'ya gelen ucaklar geri donmek zorunda kaldi. Milyonlarca kisi yolda kaldi. Kisaca, 9/11 olayindan sonra ilk defa bu denli kapsamli hava sahasinda alarm verilmis durumda.


Bugun havaalanlari calismadi, yarin da kapali. Sonrasini kimse bilemiyor. Ama yanardag bu aktiviteye devam ederse, 6 ay boyunca bu ulkelerin hava sahasi kesintili olarak hizmet verebilirmis!


Izlanda'dayken fena halde hissetmistim, yine yineliyorum: Dogaya karsi kesinlikle aciziz! Ona karsi gelmemiz mumkun degil. Onun gucune saygi duymak ve ona karsi degil, onunla birlikte yasamayi ogrenmemiz lazim...


Daha ayrintili haber ve videolar icin: Turkce icin buraya, Ingilizce icin buraya

4 yorum:

  1. İzlanda yazını keyifle okumuştum,fotoğraflar halen zihnimde.. yeryüzünün güzelliği ve bize neler yapabileceği ortada...

    bu haberleri ilk kez senden duydum ... çok büyük bir olay olmuş,havayolları çok etkilenmiş.. öyle bir etkisi varmış ki tüm ülkeleri kapsamış...ölen olmaması da ayrıca sevindirici.

    YanıtlaSil
  2. Evet Pelin, gercekten buyuk bir olay. Burada TV lerde ilk haber bu ve bayagi genis yer veriliyor.
    Havaalanlarinda kalan binlerce insan var, kontuarlar bombos. Ve ne kadar surecegini kimse bilmiyor, en kotusu!

    Allah'tan olen/yaralanan yok simdilik. Adamlar onlemini almis, her senaryoyu dusunmusler hem de! Insana deger veren ulkenin hali baska oluyor canim!

    Son dakika ogrendigim birseyi daha paylasayim: Carsamba gunu olan en son patlama yer altindaki bir buzdagini delerek gerceklesmis. Inanilmaz!!

    YanıtlaSil
  3. Neyse ki medeni bir ülkede olmuş bu sefer de can kaybı yok.
    Enteresan olan İzlanda'yı ekonomik olara batırmaya kararlı Avrupa ülkelerinin en çok etkilenmesi. Bazen Doğa taraf mı tutuyor acaba? :D

    YanıtlaSil
  4. Ozge, onumuzdeki gunlerde daha fazla Avrupa ulkesi etkilenecekmis bu patlamadan, ruzgarlar sagolsun! Eee ne demisler, alma mazlumun ahini, cikar aheste aheste :)

    YanıtlaSil

SOSYAL AĞLAR


İZLEYENLER

Blog Arşivi

HER GÜN MUTLAKA

NE ARADINIZ, YARDIMCI OLALIM?

Kişisel Blog

Copyright © Benden ve Bizden | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com