30 Nisan 2010

Istanbul + Antalya = Portsmouth!

Nisan ayinda gittigimiz yerlerden biri de Portsmouth sehri oldu. Yine Esralarla birlikte arabayla gittik bu gunubirlik geziye.
Bu aralar hava burada cok guzeldi, biz de iyi gezdik bundan istifade edip :) Bugun itibariyle tekrar bulutlar ve yagmur yuzunu gosterdi. Pazartesi gunu Bank Holiday ve tatil burada. Insanlar yine 3 gunluk kacamaklar yapiyorlar her zamanki gibi. Gazetelerin mansetleri su sekildeydi: "Yine Bank Holiday ve her zamanki gibi hava yine soguk ve yagisli" ya da "Tatil geldi ya, artik hava sogur iyice!" :))
Sabah erken ciktik ve eglenceli bir yolculuk sonrasi Portsmouth'a vardik. Deniz guzel, hava da gunesli olunca hemen sahile kosup piknik ortamimizi hazirladik. Guzel hava nedeniyle tum sehir disaridaydi sanki, ortalik bebek ve cocuktan gecilmiyordu. Cogunun elinde dondurmalar ve de :)
Portsmouth'un tam karsisinda yaklasik 10 dakikalik yolculuk mesafesinde Isle of Wight adasi var. Sahilden bakilinca ada gayet net goruluyor. Bu acidan kendimi Istanbul'da bogaz kiyisinda gibi hissettim :)
Iki ada arasinda (Sonucta Ingiltere'de bir ada!) cok sik feribot ve hovercraft seferleri yapiliyor. Hovercraftlarin cok yakinimizdan yolcu alip indirmesi nedeniyle bu arac ile bayagi yakindan tanismis olduk ve hepimiz gucune hayran kaldik!
Sahilde epey oturup deniz ve gunesi iyice icimize cektikten sonra toparlanip sahil boyunca yuruyus yaptik hep birlikte. Amac, Portsmouth'un unlu Spinnaker Kulesini gormekti. Yol boyunca duzenli, temiz ve ferah sokaklardan gectik. Bu sehir insana gercekten mutluluk veriyor!
Spinnaker Kulesinin oldugu alana cok modern evler, is merkezleri ve alisveris yerleri yapilmis. Trafige kapali yuruyus yolu evlerden baslayarak sahile dogru dik olarak uzaniyor ve sahil boyunca kuleye kadar devam ediyor. Yol boyunca bircok aktivite ile karsilastik, ozellikle cocuklar icin su icinde yapilan oyunlar, su uzerinde model tekne surmece (buna kojo cocuklardan daha fazla ilgi gosterdi!), buyukler icin canli muzik yapan standlar ve yardim toplama amacli muzik yapan samba grubu...
Gectigimiz sokaklarin aksine buranin kalabalik ve canli oldugunu gormek sasirtti bizi! Pazar gunu bu denli yasayan bir sehir bulmak bizi sevindirdi ve de :)

Spinnaker kulesi 170 metre ve en tepesinde 3 adet manzara terasi var. Bunlardan birisinin tabani komple cam, yururken havada yuruyormus hissi veriyor! Portsmouth'un cografi konumu nedeniyle girintili cikintili koylardan olusan manzara gercekten gezdigimiz Ingiliz sehirlerinden cok farkli geldi bize. Digerleri genelde alabildigine dumduz uzanan bir sahil ve gerisinde yapilanan sehir seklinde iken Portsmouth'tan baslamak uzere batiya dogru gittikce burunlar ve koylar daha cok gorulmeye basliyor ve girintili-cikintili olmasi nedeniyle manzara daha hos ve cekici hale geliyor...

Sahildeki tekne ve yatlara baktik ve bolgede Ingilizler disinda da tatilciler oldugu sonucuna vardik. Ozellikle Fransizlar buraya cok sik geliyorlarmis. Zaten o kadar yakin ki!

Spinnaker'den ayrilip tekrar merkeze donduk. Bu sefer sahilden degil, hemen arkasindaki yesillik alandan ilerledik. Goz alabildigine uzanan yesillik alanda o kadar cok piknikci vardi ki! Ve mangal yapiyordu cogu! Resimleri ozellikle ekledim ki ne kadar genis olabildigine dair fikir edinesiniz. Yani abarti yok, onlarca futbol sahasi buyuklugunde bir yesil alan dusunun, tamamen yesil ve her yerde kucuk gruplar oturmus piknik yapiyorlar, sarki soyluyorlar, top oynuyorlar ve havanin tadini cikariyorlar! Ustelik de kimse kimseyi rahatsiz etmiyor, yanyana kardes kardes takilip gidiyorlar! TR'de boyle bir alan var mi diye cok dusundum ama bulamadim... Cok eglenceli ve keyifliydi insanlari izlemesi bile :)

Sehir merkezinden ayrilip yakin cevrede bir nehir kiyisinda tekrar mola verdik, ee aciktik tabi :) Yat limani seklinde kullanilan bu yerde bol bol yat inceleyip kugulari besledik.
Portsmouth'u yukarida bahsettigim ozelliklerinden dolayi biraz Antalya biraz Istanbul'a benzettim ve Ingiltere'de boyle bir yeri gorup gezmis olmaktan dolayi cok mutlu oldum :) Anlasilan buranin batisi daha da guzel doga acisindan, her ne kadar Portsmouth kadar buyuk bir sehir olmasa da..

Not: Portsmouth'un simgesi ay ve yildizdan olusuyor ilginc bir sekilde. 1850 yilinda Osmanli donanmasindan "Mir'at-ı Zafer" ve "Sirağ-ı Bahr-i Birlik" adli gemiler Portsmouth'a gelmisler Sir Godfrey Webster ve Ingiliz askerler tarafindan karsilanmislar. Halk onlara bayagi ilgi gostermis, akin akin onlari gormeye gelmisler sehre. Malesef 1849 yilinda bolgede baslayan kolera salgini nedeniyle yerel halktan 1000 kisi ve Osmanli askerlerinin bir kismi hayatini kaybetmis. Olen askerler Haslar Hastanesi'nin Mezarligina defnedilmis ve bugun hala ziyarete acik. 1870 yilinda Sultan Abdulaziz Ingiltere'yi ziyaret etmis ve Ingiliz-Osmanli iliskileri oldukca yakinmis bu donemde. Bu yakin iliskiden dolayi Portsmouth sehrinin amblemi Osmanli armasindaki ay ve yildiz olarak belirlenmis. Ne kadar ilginc degil mi?

6 yorum:

  1. harika goruntuler, harika bir anlatim, ben bu post'u cok sevdim :) ve gitmis kadar oldum :)

    YanıtlaSil
  2. Banu, cok tesekkurler! Insallah bir gun buralara da yolun duser ve bu postlar sana gezi konusunda fikir verir; tipki zamaninda senin NYC hakkinda beni epey bilgilendirdigin gibi ;)

    YanıtlaSil
  3. dediğim gibi bütün fotograflar çok güzel :)harika bir gezi olmuş

    YanıtlaSil
  4. Su üstündeki toplar harika :D Türkiye'de olsa ya patlar çocuk boğulur yada , açılmaz içinde havale geçirir millet :D:D Japonya'da da görmüştüm

    YanıtlaSil
  5. Ashley, :))) cok muhtemel bence de :)

    YanıtlaSil

SOSYAL AĞLAR


İZLEYENLER

Blog Arşivi

HER GÜN MUTLAKA

NE ARADINIZ, YARDIMCI OLALIM?

Kişisel Blog

Copyright © Benden ve Bizden | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com