15 Ekim 2013

Glutensiz - Kinoalı Kısır


Önceeee, Kinoa Nedir? :)

Kinoa Güney Amerika Andlarında yetişen bir otsu bitki. etli, besleyici yaprakları var, salkım salkım bol çiçek açıyor ve bu çiçekler zengin besin değeri olan minik tohumlara dönüşüyorlar. Tohumlar da kurutularak tahıl olarak tüketiliyor.

Kinoa Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından komple protein bitki olarak adlandırılmış zira bütün  temel aminoasitleri içeriyor! (Aminoasitler proteinlerin yapıtaşlarıdır ve temel aminoasitler, beslenmenin vazgeçilmez unsurlarından olup, sağlıklı yaşamamız için şart olan aminoasit demektir. Çünkü temel aminoasitlerin eksikliğinde çeşitli hastalıklar baş gösterir.)

Birleşmiş Milletler 2013 Yılını Uluslararası Kinoa Yılı Olarak Duyurdu.


İçinde Herşey Var:

Kinoa Dünya Sağlık Örgütü tarafından komple protein bitki olarak adlandırılmıştır.

Bütün temel aminoasitleri içerir.

Kinoa taneler yüksek oranda demir, protein, magnezyum, çinko içerir.

Protein oranı çok yüksektir. 100 gramında 11,72 gram protein bulunur.

B Vitamini içeriği bakımından son derece zengindir. Kinoa liften de zengin olup, gluten içermez.

NASA tarafından uzay uçuşlarında, yetiştirilecek tahıl olarak seçilmiştir.

Kinoa’yı (Quinoa) özel yapan nedir?

Kinoa A, B, C, D ve K gibi hemen hemen tüm vitaminleri bulundurur. Bitkilerde genellikle hayvanlarda bulunan amino asitler yok denilecek kadar azdır. Kinoa ise tam tersi hayvansal gıda kaynakları gibidir; içeriğinde hayvansal ürünlerde bulunan amino asitler bulunmaktadır. Buğday ve pirimçten kat kat fazla tahıl içermektedir.

Susam ailesinden gelen bu şifalı bitki ayrıca tam bir magnezyum deposudur. Ayrıca, içerdiği süper oksit dismutaz enzimi ile kinoa anti aging etki göstermektedir. Kanser koruyucu etkisi de bulunmaktadır. İçeriğinde bulunan kuersetin adlı madde de kinoa’ya antioksidan özellikler katmaktadır. Gluten içermediğinden dolayı da alerjisi olanların rahatlıkla tüketebileceği karbonhidrat ve protein kaynağı bir besindir.

1 fincan kuru kinoa kaç pişirilmiş kinoa yerine geçer?
1 fincan kuru kinoa 3 fincan pişirilmiş kinoa yerine geçer.

Kinoayı pişirmek için ne kadar suya ihtiyacım var?
1 fincan kinoayı pişirmek için 2 fincan suya ihtiyacınız var.

Kinoa ne kadar sürede pişer?
1 fincan kinoa yaklaşık 20 dakikada pişer.

Püf Noktası:
Birkaç saat suda bekletip içindeki enzimleri harekete geçirirseniz daha yararlı olur. Islattıktan sonra 15-20 dk da pişiyor. Suda bekletmezseniz yine aynı sürede pişiyor, sadece koyacağınız su miktarı artıyor.
Islatarak pişirip, bolca yıkayınca kuru börülceye benzer kokusu epeyce hafifliyor.

Kinoayı nasıl daha lezzetli yapabilirim?
Kinoa sebzeyle veya tavuk suyunda pişirildiği zaman gerçekten müthiş olur. Ayrıca pişirirken her kuru kinoa kabına ¼ çay kaşığı tuz ekleyin. Diğer baharatları aromaları eklemeyi deneyin: bir diş ezilmiş sarımsak, ince bir dal biberiye, bir tutam karabiber. 

Kinoayla ne yapılabilir?
Kısır, dolma, pilav, çorba... Kinoayı bulgur ve pirincin kullanıldığı her yerde kullanabilirsiniz. 



Kısacası, bulgurun gluten içermeyen versiyonu olarak düşünebilirsiniz kinoayı. Şişkinlik, hazımsızlık, ödem asla yapmıyor. Çok kolay sindiriliyor ve acaip tok tutuyor.

Kinoayı kısırda ilk defa kullandım ve çok beğendim. Yapımı çok kolay. Tarifin orijinali burada.

 Malzemeler:
  • 1 SB kinoa
  • 1 adet domates
  • 1/2 adet kırmızı soğan
  • 1 adet kırmızı biber.
  • 1 adet yeşil biber
  • 2 adet salatalık
  • 1 avuç dolusu taze nane
  • 1/2 adet avokado
  • 1 YK. domates salçası
  • 1 Talı kaşığı biber salçası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı
  • 1 YK. nar ekşisi
  • 1 YK. limon suyu
  • tuz, karabiber, pul biber, kimyon
  • 2 YK nar tanesi
  1. Kinoayı yıkayıp süzdükten sonra, bol suyla haşlayın.
  2. Kinoa taneleri şeffaflaşınca pişmiş demektir.
  3. Malzemelerin hepsini minik küpler halinde doğrayın.
  4. Kinoayı salça, zeytinyağı, limonsuyu, nar ekşisi ve baharatlarla iyice karıştırın.
  5. Minik küpler halinde doğradığınız sebzeleri de kinoayla karıştırın.
  6. Ve işte sağlıklı, glutensiz ve pek leziz yemeğimiz hazır :)
Püf noktası: Avokado alırken yumuşak olanını seçin, yani diğer sebze-meyveler gibi sertinden almayın. Burda mantık tersine işler. Olgunlaşmış avokado yumuşak olur. Yumuşak avokado bulamazsanız, sertinden alıp evde olgunlaşmasını bekleyebilirsiniz hatta pirincin içine-yanına  koyunca daha çabuk yumuşuyor. Salatalara çok yakışıyor.

Kaynak: dimyat.com.tr

4 yorum:

  1. kisir nefis otesi gorunuuor o kadar yani :) ellerine saglik canim

    YanıtlaSil
  2. çok güzel görünüyor :) eline sağlık..
    bu arada nereden alıyorsun kinoa'yı?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Minecim, teşekkürler :) Kinoayı bazı aktarlarda, organik ve doğal ürünler satan dükkanlarda, büyük marketlerde bulabilirsin. Herkese hitap etmiyor yalnız, mesela eşim görüntüsünü hiç beğenmiyor :)

      Sil

SOSYAL AĞLAR


İZLEYENLER

Blog Arşivi

HER GÜN MUTLAKA

NE ARADINIZ, YARDIMCI OLALIM?

Kişisel Blog

Copyright © Benden ve Bizden | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com