22 Ağustos 2013

Bezi Bırakmaca




Tarih: 9 Ağustos 2013, Cuma.
Yer: Bursa, Aloft Otel.

Olay: Bambino sabah erkenden kalkar. Odada kendince keşfetmeye, oynamaya başlar. Biraz sonra uyanmaya çalışan anne babasının yanına gelerek "Ben artık bez takmak istemiyorum. Anne, bütün bezleri atalım" der. Gayet ciddidir ve elleriyle bezini çıkartmak ister hareketler yapmaktadır.

Aylardır gerek kitap okuyarak gerekse bezi bırakan yaşıtlarıyla aynı ortamda bulundukça Bambinoya bezi bırakma konusunda telkinlerde bulunarak çalışmalarda bulunan anne ve baba çok şaşırmıştır. Bambino yine ezberleri bozmuş, kendi istediği bir zamanda böyle bir teklifle gelerek anne-babasını gafil avlamıştır.

Geriye saralım: Tatilden önceki akşam annesi ve bakıcı teyzesi bez konusunda başbaşa görüşme yapmışlar ve bu konuda nasıl bir strateji izleyeceklerini konuşmuşlardır. İkisi de Bambinonun bezi bırakma zamanı geldiğini düşünmektedir. Ancak Bambino, geçen sene "Siz bezi 18 aylıkken bırakmıştınız. Bu çocuk da bırakabilir" diyerek kendince tuvalet eğitimine başlayan anneanneye sert bir tepki olarak bu konuda herhangi bir çaba harcamamaya karar vermiştir. Bu sert tepkisi nedeniyle bu işin tamamen unutulmasının daha iyi olacağına karar verilmiş ve ortadaki adaptörler ve tuvaletler göz önünden kaldırılmıştır. Bu yıl, Bambinonun annesi, yaz bitmeden bu işi bir kez denemek istemiş ve bu nedenle yıllık izin alarak Bambino ile anneannesinin bağ evine gitmeyi düşünmüştür. Hem açık havada bu iş şehirdeki apartman dairesinden daha kolay olacaktır mantıken. Bütün gün bahçede olacak olan Bambino daha kısa sürece bu işe alışacaktır. Anne de bu önemli konuyu kimselere bırakmadan, çocuğunun bizzat başında olarak, özül/ceza vermeden, doğal bir şekilde bu süreci geçirecektir. Ona göre en uygun seçenek budur. Eğer anne bu birkaç gün içinde başarılı olamazsa Bambino zorlanmayacak, Ankara'ya dönülecek ve bu konuda bakıcı teyze yetkili kılınarak ona her türlü yolu deneme yetkisi verilecektir. Bakıcı teyzesine göre Bambino tuvaletini tutabilmekte, sabahları ve öğle uykusundan kuru olarak kalkmakta ve tuvalete giderek kendi işini halletme aşamalarını çok çok iyi bilmektedir. Bilmektedir ama uygulamaya gelince yan çizmektedir. Annesinin talimatı gereği de kimse onu bu işe zorlamamakta ve serbest bırakmaktadır. Ancak arada başta aile büyükleri olmak üzere laf sokmalar yaşanmakta, Bambinonun abi olmasından tutun, bu sıcakta bez takmanın zorluklarına kadar her türlü konuda yorumlar alınmaktadır. Sonuç olarak Bambino ile tuvalet eğitimi denemelerinin bayram tatilinden sonraki hafta yapılmasına karar verilerek görüşme sonlandırılmıştır.

Otele geri dönelim: Anne, Bambinonun ne kadar ciddi olduğunu kavramıştır. Oğlu ile gurur duymuş ve bir kez daha oğluna güvenerek ve olayları akışına bırakarak ne kadar doğru kararlar verdiğini düşünerek göğsü kabarmıştır. Ancak bu mutluluk ve gurur hali uzun sürmemiş, tatile bu konuda hazırlıksız geldiğini fark ettiği an mutluluğuna gölge düşmüştür. Yanında ne yeteri kadar külot ne de lazımlık bulunmaktadır. Üstelik o sabah şehirlerarası bir yolculuk yapılacak, Balıkesir'e gidilecektir ve anne Bambinonun ne kadar süre ile tuvaletini tutabileceği konusunda pek fikir sahibi değildir. Bu nedenlerden dolayı anne Bambino'ya şöyle söyler: "Bezi çıkarırız, zaten fazla bez kalmadı elimizde. Ancak valizimizde yeteri kadar külot yok. Hem senin tuvaletini de getirmemişiz yanımızda. O nedenle şimdi bez takman gerekecek. Ama eve dönünce bez takmayacağız artık. Dediğin gibi tuvalete yapacaksın".

Tatil boyunca denize gidildiği zamanlarda Bambinonun bezi çıkartılmış ve Bambinonun farkındalığı artırılma çalışmaları yapılmıştır.
Bambinonun çok ucuza alınan lazımlığı. Evde bunu moonstar ile dönüşümlü kullanıyor.

Tarih: 12 Ağustos 2013, Pazartesi
Yer: Ankara, Bambinonun evi :)

Olay: Bambino sabah erkenden uyanır. Anne, tatilde Bambinoya söylediği şekilde hareket eder ve Bambinonun bezini son kez çıkartır. Bambinoya da "Artık bez takmayacaksın. İstediğin gibi olacak. Tuvaletini tuvalete yapacaksın." Bambino buna sevinir. Annesi Bambinoya bir külot giydirir ve arkadan bakınca p.o.posunun ne kadar da küçük olduğunu fark edip gülümser :) Evde sadece salonda halı bulunmaktadır, bu nedenle sorun yoktur. Bakıcı teyzesine tatildeyken haber verilmiş, Pazartesi sabahı bu işe başlanılacağı bildirilmiştir. Herkes hazırlıklıdır :) Banyoya en uyduruğundan alınan oturak konmuş, ayrıyetten klozeti kullanmak isterse diye Hülya'dan alınan merdivenli adaptör hazır tutulmuştur. Anne, işe gitmek üzere evden çıkar.

 Moonstar tuvalet adaptörü: Bambinonun evde çok kullandığı adaptör. Çocuk kendi kendine basamakları çıkıp tuvalete oturabiliyor, bu nedenle çocuklar için güven verici bir alet. Tavsiye ederim. Bambino hiç düşmedi ve dengesini kaybetmedi. Ayakları yere sağlam basıyor ve dengeyi sağlayarak yere konunca sorun olmuyor.
Becopotty: Bambino çok küçükken bir hevesle alındı ama hiç kullanışlı çıkmadı. Özelliği %100 doğal malzemeden yapılmış olması ve kullanılmadığı zaman toprağın içine gömülerek gübreye dönüştürlebilmesi. Çok çevreci olmasına rağmen Bambino oturunca bacaklarının fazla bükük kalması ve çok alçak olması nedeniyle hiç kullanılmadı. Talep olursa isteyene gönderebilirim.


Bir haftanın sonunda durum: Bambino beklenenin üzerinde bir başarı sağlamış, bezi çıkarttığından beri geceleri hiç tuvalete kaldırılmadığı halde sabahları kuru kalkmayı başarmıştır. Gece yatarken alınan sıvı miktarı kontrol edilmekle birlikte karpuz yediği, soda ya da meyve suyu içtiği akşamlarda bile sabah kupkuru kalkmıştır. Demek ki Bambinonun kasları gelişmiştir. Bu zamana kadar beklemenin sevinci yaşanmıştır. üstelik Bambino oyun oynarken oyuna dalıp tuvalete gitmeyi hiç aksatmamıştır. Oyunu yarıda bırakıp "Tuvaletim geldi" diyerek banyoya koşmuş ve işini görüp kaldığı yerden oynamak üzere içeri gitmiştir. Bakıcı teyzesi ile olduğu zamanlarda sadece ilk gün tuvalete yetişememiş, onun dışında herhangi bir kaza yaşanmamıştır. Anne-babası ile olduğunda ise münferit olaylar daha sık yaşanmış ancak hiçbiri sorun edilmeyerek "Bir dahakine tuvalete gidersin" denilmek suretiyle üstü değiştirilmiştir. Ancak annenin aklında canlandırdığı, elinde temizlik bezi ve dezenfektan tüm gün Bambinonun peşinden gezerek yarım saatte bir "Ç.iş var mı?" diye sorduğu sahne hiç yaşanmamış ve Bambino bu konuda kocaman bir alkışı hak etmiştir.

İlk günlerde Bambino tuvaleti olduğunu sanarak pek çok kez tuvalete gitmiş ama bunların çoğundan eli boş dönmüştür. Farkındalığı gün geçtikçe artmış ve birkaç gün sonra sadece tuvaleti olduğunda banyoya gider olmuştur. Büyük tuvaleti geldiğinde ise "Karnım ağrıyor" diyerek sinyal vermiş, anında tuvalete gidilip oturtulmak suretiyle klozette vakit geçirmesi sağlanmış ve tuvaletini yaptıktan sonra serbest bırakılmıştır :)

Yolculuklarda ise, şimdiye kadar her yere araba ile gidildiği için yer kaplasa da lazımlık alınmış, tuvaletinin geldiği an sağa çekilerek lazımlık kullanılarak Bambino tuvalet yaptırılmıştır. Erkek çocukları için önerilen kavanoz ve pet şişe olayı hiç kullanılmamış ama her ihtimale karşı arabaya alınmıştır :)


Potette Plus: Yolculuk için yanıma almayı düşündüğüm adaptör ve lazımlık. Kenarları katlanınca kendi başına lazımlık oluyor, açınca tuvalet adaptörü. İçine konmak üzere kendi poşeti satılıyor ama orta boy bir çöp poşetinin içine kadın bağı ya da birkaç kat havlu kağıt koyarak da aynı işlev elde edilebilir ;)


Önümüzdeki günlerde gerçekleştirilecek toplu taşıma araçları ile İzmir yolculuğu için seyyar tuvalet adaptörünün taşınması düşünülmektedir.

Sonuç: Bambino her zaman olduğu gibi yine kendi kararını kendi vermiş, başkasının kendi yerine karar vermesine izin vermemiş ve temkinli ama emin adımlarla ilerleyerek ilk seferde ve tam olarak bezi bırakmıştır. Annesi ve babası onunla gurur duymuş ve çok multu olmuştur.

Bundan sonraki aşamada Bambinonun kendi kreşini ve okulunu kendisinin seçmesi beklenmekte ve anne ve babası bu konular için Bambinoyu tam yetkili kılmayı düşünmektedir :)))

6 yorum:

  1. yaa ne güzel olmuş.. aferim ona.. bizde ne yazık ki olaylar hüma'nın ve benim kontrolüm dışında gelişti. her ne kadar anneannesi hüma kendi istedi bezi bırakmayı dese de sanıyorum memeyi tam da sizin burada anlattığınız yöntemle bırakan hümaya sen büyüdün mesajı fazlaca verilerek bir anlamda psikolojik baskı yapıldı (bence). sonuç nisan ayında bezi bırakan binbir hevesle külot giyen ve ilk 15-20 gün sıfıra yakın hatayla devam eden hüma bir süre sonra bu sorumluluğun ağırlığını fark ederek tuvalete gitmeye üşenir oldu. ilk başlarda sadece gündüzleri kaçırıyor geceleri ise bir kez tuvalete kaldırılarak sabah kuru kalkmayı başarıyordu son zamanlarda ise gece de kaçırmaya başladı. öyle bir noktaya geldik ki ne bez takmak istiyor (ben büyüdüm diye) ne de tuvalate gidiyor :( napcaz bilmiyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hay Allah! Demek ki Hüma tuvaletini tutabiliyor, kasları gelişmiş. Ama psikolojik olarak henüz hazır değil sanki. Bizim oğlan da bezi çıkardıktan birkaç gün sonra "Bez takalım" dedi birkaç kere, kendine tam güvenemedi galiba. Ben de "Bez yok artık, tuvalete yapabilirsin" dedim, o da üstelemedi. Belki kızınız kendini güvende hissetmiyordur, ya da bezi bırakma ile özdeşleşen büyüme kavramını kabullenmek istemiyordur. Ancak tahmin yürütebiliyorum, konu çocuk olunca sayısız alternatif var malesef. Umarım kısa sürede durumu toparlayıp istikrarlı bir yol takip edebilirsiniz. Sevgiler..

      Sil
  2. Tebrikler. Aferin Bambino'ya. En iyisi onları dinlemek gerçekten de. Potette bizde var. Daha kullanılmadı :) ama mantıklı bir alet.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sağol Tomurcuk. Potette sırt çantasının demirbaşı oldu, bayağı da işe yarıyor. Çok başarılı :)

      Sil
  3. Bez olayının bitmesi süper olmuş. en büyük aferin Bambinoya:) Potette'yi biz çok kullandık. Arabada bile kullandığımı bilirim:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler Zeren teyzesi :) Potette çok güven verici, çocuktan çok ebeveynler için önemli bence.

      Sil

SOSYAL AĞLAR


İZLEYENLER

Blog Arşivi

HER GÜN MUTLAKA

NE ARADINIZ, YARDIMCI OLALIM?

Kişisel Blog

Copyright © Benden ve Bizden | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com