18 Ocak 2010

Bu nedir? :)






Bizim oturdugumuz yerin yakinlarinda organik pazar yok. Yakinlarda var olan marketlerde organik meyve-sebze var, evet, ama hem fiyatlar yuksek hem de her zaman istedigim seyi bulmam mumkun olmuyor. Nasil bir cozum bulmali diye dusunurken, internette eve teslimat yapan organik urunler satan birkac firma buldum. Bunlar bir kenarda dursun bakalim derken, bir arkadas bulusmasinda buldugum firmalardan Abel&Cole'u kullanan bir arkadasimizin cok memnun oldugunu ogrendim. Sanirim tavsiye edilerek birsey almak daha guvenli geliyor insana (Bircok firma urununu bu sekilde pazarlama yoluna gidiyor artik - mouth-to-mouth marketing; bkz, bloglara gonderilen promosyonlar). 


Ben de hemen siteye uye oldum ve ilk siparisimi verdim. Kutu icinde gelen siparisimizi ben evde yokken geldigi icin kojo almis ve mutfaga yerlestirmis. Eve geldigimde hemen dolabi acip neler gelmis bakayim dedim. Topraktan tazecik cikarilmis havuclar (kara topraga bulanmis bir sekildeydiler, hic boylesini gormemistim!), kucuk ama lezzetli portakal ve kiviler, salata icin yesillik (ama oyle tazelerdi ki insan bicak degdirmeye kiyamaz!), pembe domatesler, yine cok lezzetli mantarlar, kabugu kapkara ama ici inanilmaz sari olan patatesler. Hepsine teker teker bakip sevindim :) "Neler yaparim ben simdi bunlardan neler" diye dusunerek dolabi kapatirken kapakta bir sey daha gordum: Alt tarafi (koku) lale sogani gibi tombulca, ust tarafi sogan gibi sap sap, bir de maydanoza benzer yapraklari olan bir sebze! Kereviz desem kereviz degil, kokmuyor; sogan desem sogan gibi degil daha tombul koku; dusundum dusundum, hafizamdaki tum sebzeleri gozden gecirdim ama ne oldugunu anlayamadim! "Ben ne almisim yahu, yanlis mi geldi yoksa?" diye siteye girip ne siparisi verdigime tekrar bakayim dedim. Tabi ben standart kutulardan siparis ettigim icin ve kutu icinde gelenleri degistirme hakkimi kullanmadigim icin ne gelirse gelsin kabul etmis oluyordum. Kutu olarak almak hem daha cesitlilik sagliyor, hem biraz daha uyguna geliyor, o yuzden kutu. Tabi kutu disinda da tek tek secip sepete ekleyebiliyorsunuz. Misal, ben organik sut ve cevre dostu camasir deterjani aldim. Aslinda once kutu siparislerinde sadece bildigim seyleri almayi, bilmediklerimi degistirmeyi dusunmustum daha ilk siteye kayit oldugumda. Ama sonra bunu bilmedigim nimetleri tanimak icin bir firsat olarak dusundum ve yeni tatlar denemek icin bundan iyi firsat olamaz diye de kendimi ikna ederek kutudaki hicbir seyi degistirmemeye karar verdim. Iste daha ilk sipariste baslamistik yeni seyler ogrenmeye :)


Neyse, sozun kisasi aldigim seylerin listesine bakinca, bu tanimlayamadigim sebzenin rezene (fennel) oldugunu ogrendim ve ilk soku atlattiktan sonra rezene ile ne yapabilirimi arastirmaya basladim. Genellikle salata olarak sade bir sekilde tuketildigini veya yumurtali rezene olarak omlet gibi pisirildigini ogrendim internetten. Sonra bir tarife daha rastladim: Mercimekli Rezene. Bu tarifi begenerek denemeye karar verdim. Rezeneyi haslarken ortaliga anason kokusu yayildi, bir ara sarhos olucam sandim :P Aksama yemege misafirim vardi; normalde ilk defa yapilan yemekler misafir agirlamakta riskli olarak siniflandirilir :) Ama ben kafama koymustum, begenmeseler de, daha dogrusu kendim de begenmesem bile bu tarifi deneyecektim. 


Sonuc: Besamel sosu birakin rezeneyi, mercimege bile pek yakistiramadim. Biraz gereksiz olmus gibi geldi bana. Sofradakiler rezeneyi sogan sandilar ve de :)) Kokusu haslanirken ucup gitmisti cunku! Degisik bir aroma verdi rezene mercimege... Bir daha dener miyim? Hmm, sanmiyorum! 

8 yorum:

  1. öyle anlatmışsınki sebzeleri insan olsada yisem diyo bea.bu blogun izleme yeri yokmuuuuu

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Serpil,

    Gorsen kiyamazsin hicbirini yemeye, nasil tazeydiler!

    Blogun izleme yeri... hmmm.. dur ben bi ilgileniyim bu konu ile :) malum yeni sayilirim bu camiada :)

    YanıtlaSil
  3. Aaa ben çok severim rezeneyi. Burada yetiştiren bir sebzeci var. Ama arada sırada çıkartabiliyor. Bulduğum zaman mutlaka alıyorum.Kuzu etiyle süper yemeği yapılıyor, mutlaka denemelisin. Rezene sonradan denediğim ve tüm ailenmizin pek sevdiği bir yemek oldu. Soğan gibi olan kısmını da salata olarak tüketebilirsiniz.Onun anason kokusu aynen kalıyor çünkü. Afiyet olsun.

    YanıtlaSil
  4. Biz de hemen reddetmedik kendisini :) Besamel sos ve mercimek birlikte iyi gitmiyor, rezenenin bir sucu yok aslinda :) Ben yemegi sogan olan kismindan yapmistim, saplarini da yumurtali rezene yapmak icin kullanacaktim ama saplari bulamadim iyi mi! Sanirim cope gitti yanlislikla.. Kuzu eti ile yapmayi not aldim. Kutudan yine cikarsa denerim. Cok tesekkurler Sinem!

    YanıtlaSil
  5. merhaba, rezeneye bayilirim, neler yapilmaz ki onla, baharda rezene, bakla, enginarli bahar pilavi, kisin rezeneli bulgur pilavi, yesil elma ile incecik kiyilip susamli salatasi, italyanlar gibi firinda ustune sarilsak zeytinyagi soslu, fransizlar gibi hafif haslayip ustune peynir ve krema ile firinlanip graten, saplari ve yapraklari ile kuru fasulye yemegi, yine saplari ve yapraklari ile omlet ilk aklima gelenler, evet siz bir sans daha verin. ustelik idrar sokturucu, liflerinden ve gaz sokturucu ozelligi ile bagirsak dostudur kendileri ben hayraniyim da:)

    YanıtlaSil
  6. Beste, ben onca zaman tarif aradim internetten, bilseydim sana gelirdim direkt :) Yapraklari ve sapini nasil oldu da attim bilmiyorum, bir kez daha uzuldum simdi :( Bulgur pilavi ve kuru fasulye aklima yatti, omleti zaten yazdim bir kenara. Bir daha gelirse yaparim insallah. Sifa niyetine yiyelim ;)
    Tesekkurler paylasimin icin!

    YanıtlaSil
  7. aaa demek rezenemiymiş bu!!

    geçen gün memleketteyken annemle birlikte markette gördük bu sebzeyi ve haliyle ikimizde bilememiştik. Markette adına fennel yazdıkları için de hiç birşey anlamamıştık..demek rezeneymiş ha..bak bişey daha öğrendim sayende, sağolasın ;)

    YanıtlaSil
  8. Ayse, bir daha gorursen al ve dene bence. Cok saglikli bir besinmis, hemsen yapip begenirsen ben de denerim tekrar :))

    YanıtlaSil

SOSYAL AĞLAR


İZLEYENLER

Blog Arşivi

HER GÜN MUTLAKA

NE ARADINIZ, YARDIMCI OLALIM?

Kişisel Blog

Copyright © Benden ve Bizden | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com