Ben de hemen siteye uye oldum ve ilk siparisimi verdim. Kutu icinde gelen siparisimizi ben evde yokken geldigi icin kojo almis ve mutfaga yerlestirmis. Eve geldigimde hemen dolabi acip neler gelmis bakayim dedim. Topraktan tazecik cikarilmis havuclar (kara topraga bulanmis bir sekildeydiler, hic boylesini gormemistim!), kucuk ama lezzetli portakal ve kiviler, salata icin yesillik (ama oyle tazelerdi ki insan bicak degdirmeye kiyamaz!), pembe domatesler, yine cok lezzetli mantarlar, kabugu kapkara ama ici inanilmaz sari olan patatesler. Hepsine teker teker bakip sevindim :) "Neler yaparim ben simdi bunlardan neler" diye dusunerek dolabi kapatirken kapakta bir sey daha gordum: Alt tarafi (koku) lale sogani gibi tombulca, ust tarafi sogan gibi sap sap, bir de maydanoza benzer yapraklari olan bir sebze! Kereviz desem kereviz degil, kokmuyor; sogan desem sogan gibi degil daha tombul koku; dusundum dusundum, hafizamdaki tum sebzeleri gozden gecirdim ama ne oldugunu anlayamadim! "Ben ne almisim yahu, yanlis mi geldi yoksa?" diye siteye girip ne siparisi verdigime tekrar bakayim dedim. Tabi ben standart kutulardan siparis ettigim icin ve kutu icinde gelenleri degistirme hakkimi kullanmadigim icin ne gelirse gelsin kabul etmis oluyordum. Kutu olarak almak hem daha cesitlilik sagliyor, hem biraz daha uyguna geliyor, o yuzden kutu. Tabi kutu disinda da tek tek secip sepete ekleyebiliyorsunuz. Misal, ben organik sut ve cevre dostu camasir deterjani aldim. Aslinda once kutu siparislerinde sadece bildigim seyleri almayi, bilmediklerimi degistirmeyi dusunmustum daha ilk siteye kayit oldugumda. Ama sonra bunu bilmedigim nimetleri tanimak icin bir firsat olarak dusundum ve yeni tatlar denemek icin bundan iyi firsat olamaz diye de kendimi ikna ederek kutudaki hicbir seyi degistirmemeye karar verdim. Iste daha ilk sipariste baslamistik yeni seyler ogrenmeye :)
Neyse, sozun kisasi aldigim seylerin listesine bakinca, bu tanimlayamadigim sebzenin rezene (fennel) oldugunu ogrendim ve ilk soku atlattiktan sonra rezene ile ne yapabilirimi arastirmaya basladim. Genellikle salata olarak sade bir sekilde tuketildigini veya yumurtali rezene olarak omlet gibi pisirildigini ogrendim internetten. Sonra bir tarife daha rastladim: Mercimekli Rezene. Bu tarifi begenerek denemeye karar verdim. Rezeneyi haslarken ortaliga anason kokusu yayildi, bir ara sarhos olucam sandim :P Aksama yemege misafirim vardi; normalde ilk defa yapilan yemekler misafir agirlamakta riskli olarak siniflandirilir :) Ama ben kafama koymustum, begenmeseler de, daha dogrusu kendim de begenmesem bile bu tarifi deneyecektim.
Sonuc: Besamel sosu birakin rezeneyi, mercimege bile pek yakistiramadim. Biraz gereksiz olmus gibi geldi bana. Sofradakiler rezeneyi sogan sandilar ve de :)) Kokusu haslanirken ucup gitmisti cunku! Degisik bir aroma verdi rezene mercimege... Bir daha dener miyim? Hmm, sanmiyorum!
öyle anlatmışsınki sebzeleri insan olsada yisem diyo bea.bu blogun izleme yeri yokmuuuuu
YanıtlaSilMerhaba Serpil,
YanıtlaSilGorsen kiyamazsin hicbirini yemeye, nasil tazeydiler!
Blogun izleme yeri... hmmm.. dur ben bi ilgileniyim bu konu ile :) malum yeni sayilirim bu camiada :)
Aaa ben çok severim rezeneyi. Burada yetiştiren bir sebzeci var. Ama arada sırada çıkartabiliyor. Bulduğum zaman mutlaka alıyorum.Kuzu etiyle süper yemeği yapılıyor, mutlaka denemelisin. Rezene sonradan denediğim ve tüm ailenmizin pek sevdiği bir yemek oldu. Soğan gibi olan kısmını da salata olarak tüketebilirsiniz.Onun anason kokusu aynen kalıyor çünkü. Afiyet olsun.
YanıtlaSilBiz de hemen reddetmedik kendisini :) Besamel sos ve mercimek birlikte iyi gitmiyor, rezenenin bir sucu yok aslinda :) Ben yemegi sogan olan kismindan yapmistim, saplarini da yumurtali rezene yapmak icin kullanacaktim ama saplari bulamadim iyi mi! Sanirim cope gitti yanlislikla.. Kuzu eti ile yapmayi not aldim. Kutudan yine cikarsa denerim. Cok tesekkurler Sinem!
YanıtlaSilmerhaba, rezeneye bayilirim, neler yapilmaz ki onla, baharda rezene, bakla, enginarli bahar pilavi, kisin rezeneli bulgur pilavi, yesil elma ile incecik kiyilip susamli salatasi, italyanlar gibi firinda ustune sarilsak zeytinyagi soslu, fransizlar gibi hafif haslayip ustune peynir ve krema ile firinlanip graten, saplari ve yapraklari ile kuru fasulye yemegi, yine saplari ve yapraklari ile omlet ilk aklima gelenler, evet siz bir sans daha verin. ustelik idrar sokturucu, liflerinden ve gaz sokturucu ozelligi ile bagirsak dostudur kendileri ben hayraniyim da:)
YanıtlaSilBeste, ben onca zaman tarif aradim internetten, bilseydim sana gelirdim direkt :) Yapraklari ve sapini nasil oldu da attim bilmiyorum, bir kez daha uzuldum simdi :( Bulgur pilavi ve kuru fasulye aklima yatti, omleti zaten yazdim bir kenara. Bir daha gelirse yaparim insallah. Sifa niyetine yiyelim ;)
YanıtlaSilTesekkurler paylasimin icin!
aaa demek rezenemiymiş bu!!
YanıtlaSilgeçen gün memleketteyken annemle birlikte markette gördük bu sebzeyi ve haliyle ikimizde bilememiştik. Markette adına fennel yazdıkları için de hiç birşey anlamamıştık..demek rezeneymiş ha..bak bişey daha öğrendim sayende, sağolasın ;)
Ayse, bir daha gorursen al ve dene bence. Cok saglikli bir besinmis, hemsen yapip begenirsen ben de denerim tekrar :))
YanıtlaSil