13 Temmuz 2012

Beyaz Geceler - St Petersburg



“Tanrım, bir anlık mutluluk! Ama bir ömür boyu sürecek gerçek mutluluk!…”
Dostoyevski / Beyaz Geceler

St Petersburg'un en güzel zamanlarından biridir beyaz geceler. Güneş tam olarak hiç batmaz, akşamın kızıllığı maviye dönüşür ama asla zifiri karanlık olmaz. Gece 1'de öğleden sonra 3-4 gibi hissedersiniz. Mayıs sonunda başlayan Beyaz Geceler, Temmuza kadar devam eder.

Bu zamanlarda şehir 24 saat yaşar, dükkanlar açıktır, sokaklarda eğlence gündüz ve gece devam eder. Tatlı bir yorgunluk hissetseniz de yatasınız gelmez, e karanlık olmadan uyunur mu hiç? :)

Bambinonun düzeni bozulmasın diye onu uyutup evde kalan ben dışında grubun diğer üyeleri beyaz gecelerin doyasıya tadını çıkardılar. Tabi ertesi gün hepsi ruh gibi dolaştı, o ayrı ;)

Beyaz Gecelerde insanlar gece 1:30'da aydınlatılan ve açılan Neva Nehri köprülerini görmek için nehir kıyısında toplanıyorlar. Tekneler de bu gösteriyi izlemek için nehirdeki yerlerini alıyor. Köprüler açılırken şampanyalar patlıyor, müzikler çalınıyor, şarkılar söyleniyor. Eğlenmeye bahane işte :)) Köprü açılışlarını iyi görebilmek için erken gidip kıyıda yer kapmanız gerekebilir, çünkü bu zamanlarda nehir kıyısı çok kalabalık oluyormuş.

Ve işte Beyaz Gecelere ait kareler:
















“Ömrü boyunca, yalnızca bir an için, senin kalbine yakın olmak için mi yaratılmıştı?”


"Ulu Tanrım! O ne uzun, mutlu bir andı! Bir insana böyle bir an bir yaşam boyu yetmez mi?"
Dostoyevski / Beyaz Geceler

16 yorum:

  1. Çok güzel fotoğraflar... Stockholm'de hiç beyaz gece falan dinlemiyorlardı 4'te kapatıyorlardı dükkanları :( Alışveriş merkezi bile açık olmuyordu. 12'de hafif bir kararma başlıyor 3de de aydınlanıyordu. Ama onun dışında restoran ve cafeler açık oluyordu tabi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkürler. St Petersburg'da da dükkanlar kapalıydı. Restoran, kafeler açıktı ama sokaklar canlıydı. Sokak sanatçıları, seyyar satıcılar, turistler.. Turistler için değişik bir durum tabi, Ruslar da bu durumdan güzelce yararlanıyordu :))

      Sil
  2. İşte sırf fotoğraf çekmek için gitmek istediğim tek yer :)) bayıldım.. mavi gecelere gitmem lazıııım .. evren duy sesimi ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evren'e buradan ben de sesleniyorum: En kısa zamanda Pelin'i Rusya'ya gönder! ;)

      Sil
  3. merhabalar;

    Nasipse bende 20 eylülde St Petersburg'a gitmeyi düşünüyorum...tek çekindiğim nokta sen ve senin gibi arkadaşların deneyimlerini okuduktan sonra ingilizcenin yaygın olmamasını öğrenmem… Onuda aşıcaz artık gerekirse vucut dilini kullanarak:) gitme amacım fotoğraf çekmeyi seviyorum şehirde tam fotoğraflık zaten.

    20 eylül gibi gitmeyi düşünüyorum ve yalnız gidicem. birkaç sorum olacak size

    1) otel tavsiyeniz hangisi olur? Booking.com dan mı bakayım yoksa veya başka bir tavsiyeniz var mı?
    2) havalimanında indikten sonra şehre gidişim zor olur mu… ? Nasıl giderim
    3) Ruble olayını nasıl yaparım gitmeden öncemi halledeyim?
    4) Birde orada yaşayan türk oranı fazla mı?? Karşılaşma imkanı olur mu?
    5) Gitmeden önce neleri yapmamı önerirsin... özellikle kiril alfabesi metroda ve diğer yerlerde yaygınmış heralde onu nasıl aşabilirim?
    Şimdiden teşekkür ediyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,

      Biz havaalanından itibaren bir rehber tutmuştuk. Bizi kalacağımız yere götürdü, şehri gezdirdi, hep bizimleydi. Dolayısıyla Rus alfabesini çözmek için çaba sarf etmedik. St Petersburg Avrupai bir şehir, bu anlamda diğer Rus şehirlerine göre daha yabancılara toleranslı. İngilizce konuşan insanlar bulmanız çok muhtemel. Ancak yine de Kiril alfabesini temel olarak bilmeniz çok işe yarayacaktır.

      1- Biz kalabalık olduğumuz için ev tutmuştuk, daha ekonomik ve rahat olmuştu. Otel konusunda booking.com'dan başlamanızı, yorumlara göre otel beğenmenizi, sonrasında ise wego ve trivago sitelerinden fiyat karşılaştırması yapmanızı öneririm. Bu iki site fiyat konusunda çok başarılıdır.
      2- Internetteki forumlardan bu konuyla ilgili bilgi bulabilirsiniz diye düşünüyorum. Tripadvisor ya da lonelyplanet'te havaalanından şehre gidiş konusunda bilgi bulabilirsiniz. Bizim rehberimiz minibüsle almıştı bizi :)
      3- Gitmeden önce Ruble alın yanınıza, ne olur ne olmaz. Ancak orada Euro da hayli geçerli. Yine de günlük alışverişlerde ve ulaşımda kullanmak üzere bir miktar ruble bulundurmanız uygun olur.
      4- St Petersburg'da yaşayan Türkler var ama toplu olarak mı yoksa dağınık mı yaşıyorlar bilemiyorum :) Bizim rehber uzun yıllardır orada olmasına rağmen sadece birkaç Türk arkadaşı olduğunu söylemişti.
      5- Metro istasyonlarının en azından giriş çıkışlarını ve istasyon adlarını bilecek kadar çözerseniz çok rahat edersiniz.
      İyi yolculuklar şimdiden :)

      Sil
    2. çok teşekkür ediyorum verdiğiniz bilgiler için.... benim kafama takılan asıl şey şu… şimdi soğruk insanlar ya ingilizce bilen oranıda az… oteli ayarlıcam ardından petersburga indikten sonraki havalimanı otel arasında ki mesafeyi nasıl hallederim o merak konusu benim için… onuda aşarsam gerisi bende... onunda tavsiyesini vermişsiniz zaten.

      Sil
    3. Şuralara bakabilirsiniz:

      http://www.tripadvisor.com/ShowTopic-g298507-i707-k3734210-Airport_to_city_centre_st_Petersburg_Russia-St_Petersburg_Northwestern_District.html

      http://www.frommers.com/destinations/stpetersburgrussia/3283020009.html

      Alternatif olarak, ayarlayacağınız otel ile yazışıp onlardan en direkt bilgiyi alabilirsiniz. Belki servis hizmetleri vardır, uygun olursa onu kullanırsınız.

      Umduğunuzdan daha rahat geçecek, emin olun.

      Bir de pasaportunuzda yırtık, delik vs olmamasına dikkat edin. Bizim gruptan bir kişiyi pasaportundaki dikişlerinin sökük olması nedeniyle neredeyse TR'ye geri yollayacaklardı. Ve hiçbiri İngilizce konuşmuyordu. Rehberimiz araya girdi de zor bela kurtardılar kadını. Daha ülkeye girişte böyle sevimsiz bir anımız da olmuş oldu. O nedenle pasaporta dikkat diyorum. İyi yolculuklar :)

      Sil
  4. yok yok pasaportuma çocuğum gibi bakıyorum...:) her gün dikişleri patlamış mı diye kontrol ederim...:) evet o konuda çok kıllarmış... rehberiniz kimdi orda yaşayan bir türk mü?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. :))
      Evet, orada yaşayan bir Türktü rehberimiz.

      Sil
    2. biz de su an petersburgdayız rehber maliyeti nedir acaba

      Sil
    3. Merhaba,

      Rehber maliyeti gruptaki kişi sayısına, gezilecek yerlere ve alınacak hizmete göre değişiklik gösteriyor. Biz her türlü hizmet ve konaklama için anlaştığımızdan fiyat bilgisi vermem çok yanıltıcı olur.
      İyi gezmeler :)

      Sil
  5. peki iletişim bilgilerini almamda sakınca var mı kendisinin... mail adresi mesela? mehmet.kilic5545@hotmail.com adresine göndermeniz mümkün mü? tabi sıkıntı olamaycaksa?

    YanıtlaSil
  6. çok teşekkür ederim... sağolun ilginiz için.

    YanıtlaSil

SOSYAL AĞLAR


İZLEYENLER

Blog Arşivi

HER GÜN MUTLAKA

NE ARADINIZ, YARDIMCI OLALIM?

Kişisel Blog

Copyright © Benden ve Bizden | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com