Bu sabah kalktiktan 1,5 saat sonra uyku belirtileri gostermeye baslayinca Bambinoyu yatagina koydum ve yaninda beklemeye basladim. Bir sure sonra mizirdandi ve ardindan aglamaya basladi beni al diye. Kucagima aldim ve sss-pat yontemi ile sirtina vurup sssss sesi ile sakinlestirmeye calistim. Ama o da ne, Bambino sakinlesecegi yerde daha fazla aglamaya basladi! Ben de israrla ayni yontemle sakinlestirip yerine koymaya calistim. Bambinonun aglamasinin ivmesini artirdi, giderek kirmizilasmaya ve sonrasinda nefessiz kalacak derecede bagirmaya basladi, ustelik de kucagimda, bir yere falan birakmadim! Sakin bir sekilde degisik pozisyonlar denemeye basladim susmasi icin ama hangisini denediysem nafile, aglamalar, inlemeler, gozyaslari, kipkirmizi kesilmeler devam ediyor! Sanirsiniz iskence ediyorum cocuga! Allah Allah dedim, daha ilk kucagima alisim ve sakinlestiremiyorum bile! Halbuki kendimi hazirlamistim, en az 20-30 kere yatir kaldir yaparim herhalde diyordum, daha birincide sakinlestiremedim bebisi!!
Aradan bana 10 yil gibi gelen bir 10 dakika gecti ama hala agliyor bizimki! Artik yatagin basindan ayrildim, ayaga kalktim, gezindim, dizime yatirdim, aklima gelen herseyi yaptim. Saniyorum ki bana kiziyor onu biraktigim icin (bizimkinin oyle soylenmeleri meshurdur, memeyi de gec verince ne kadar acikmis olursa olsun once bir soylenir, bir araba laf soyledikten sonra emmeye baslar!) ama bir turlu sakinlesmeyince bu isin icinde is var dedim. O sirada parmagimi agzina soktum emzik gibi ve o an bir mucize oldu: Bambino kuzu gibi sessizlesti birden! Agzina bakinca anladim ki dis yerleri belirginlesiyor Bambinonun ve bu da ona aci veriyor! Yaklasik yarim saat damagini kasidim elimle, bir yandan da gozyaslarini sildim ve oksadim.
"Yalanci dis cikarmaca" olarak bilinen bu durum, bebeklerde dis cikmadan once damagin kabarmasi ve dis yerlerinin belirginlesmesi nedeniyle yasanirmis. Disler cikana kadar her ay birkac gun ya da bir hafta kadar surermis. Bu donemde bebekler memeyi isirir (dun o kadar cok isirmisti ki!), emmeyi kesebilir, huysuzlanir (bolca vardi birkac gundur), cok kesintili uyurlarmis (genelde kesintili uyuyor zaten).
Bambino sakinlestikten biraz sonra cok sulu kaka yapti, ilk defa ustu basi kalmadi, o derece suluydu kakasi. Dis cikarma doneminde ishal olunmasi da rastlanan bir durum, boylece bu yonden de sikintisini teyit etmis olduk!
Kaka yaptiktan sonra ufak capli bir banyo yapti Bambino ve memede uyuyakaldi! Boylece bir kere daha uyku egitimine baslayamadan son vermek durumunda kaldim. Bu bir isaret mi yoksaaaaaa diye dusunmekten alamiyorum kendimi!?!
aaah ah o uyku eğitimine benim de çok ihtiyacım var, ama gelebildiğim en iyi nokta uykusu geldiğinde gezdirerek uyutmak yerine - ki kollarım kopuyor bi yerden sonra - bizim yatakta yanyana yatarak bir elim göğsünde sessizce uyumasını beklemek. onu da iki üç kere becerebildim :) tek hayalim kendi kendine uyuması ama şimdilik uzak gibi gözüküyor, çünkü aynı söylenmeler ve istemediği bişey olunca nefessiz kalırcasına ağlamalar bizde de mevcut.
YanıtlaSilfragola, benim de hayalim o yonde ama biz egitmeden kendi kendilerine becerebilecekler mi cok emin degilim. yan yana yaratak uyumasini saglayabiliyorsan devam et bence, aslinda en optimal cozum o gibi. belki buyudukce o yetileri gelisir, yani umuyorum :)
YanıtlaSilUyku egitiminde annelerin hepsi aceleci davranıyor. Bir kere sindirim periyodu bize göre daha kısa ve hızlı donen bireylerdir bebekler. Yatır kaldır gibi gerzekce şeylerle sinirlerinizi bosuna bozuyorsunuz. O kitaplarda ilk 18 ayın Temel güven donemi olduğu ve bebeğin ruhsal dunyasını incitmemek gerektiği hiç yazmıyor nedense. Sabredin güzel anneler. Bir bebeğin kendi kendine uyumayı öğrenecek güveni anneden alması 2 yıl sürer. Bundan önce yatir kaldır ve febrerle uyku egitimi verilen bebekler kendi kendine uyumayı öğreniyorsa emin olun ki yaşadığı travma sonucu gelişen depresyon nedeniyledir. Ata 16 aylık oldu daha yeni yeni kendi kendine dalıyor, uzun soluklu uyuyor... Biraz sabır güzel anneler. Bebeklerinizi üzmeyin. Opucukler.
YanıtlaSilevet evet yan yana uyumadan beşikte uyumaya yumuşak geçiş yapma hayalindeyim bakalım kolay gelsin ikimize de, bambinoyu çokk öperim, biz de bambino diyorduk ben hamileyken :)
YanıtlaSilYa bizim kuzular o kadar çok benziyor ki birbirlerine.O söylenerek emme olayı bizde de var.Gören herkes çok gülüyor.Sen kime kızdın diyorlar:))
YanıtlaSilDiş çıkarma hadisesine gelince bizimkinde de bir haftadır aşırı salyalanma var.Diş yerleri de beyazladı.O kesik uykular var ki hep vardı dediğin gibi.
Ben de diyordum ki 3 aylık olunca alıştırıcam kendi kendine uyumayı.Nerde son 2 haftadır inanılmaz gazı var ağla ağla yıkıyor ortalığı.Tam gaz bitti derken şiddetle döndü.
Emerken uyuyunca bazen 20 dk sonra çığlığı basarak uyanıyor gazdan dolayı.
Çoğunlukla da kucağımda uyuyor yeter ki uyusun diyorum.Bırakınca pıt diye uyanma huyumuz da var:)
Neyse öyle böyle 3 aylık oldu kuzular.Maşallah onlara;)
Fragola, insallah basarili olursun, oluruz :) Ben de senin bebisin o tombis yanaklarindan operim :)
YanıtlaSilAylin Anne, kalben soylediklerine inaniyorum ve bunlari yazdigin icin sana tesekkur ediyorum! Arada yazip bana destek ol emi :)Ata'nin uyku duzenine giriyor olmasina da cok sevindim, moral oldu simdi bu haber. Yalniz mahalle baskisi olayi var, ozellikle internet camiasinda. Bir de Ingilizlerin resmi politikasi bebek 6 haftalik olduktan sonra Ferber ile uyumasini ogretmek seklinde. Bunlari gorunce acaba diyorum, sanki denemeyince eksik/yetersiz hissedecekmisim gibi geliyor. Ha bir de hastalik durumu olup da gucten kuvvetten kesilince bebege yuklenip beklentileri artiriyor insan, ne kendine ne bebege yetebiliyorken en azindan bebek kendine biraz bakabilsin istiyoruz. Sabir sabir sabir degil mi? :)
Yildiz, evet cok benziyor bebisler :) Salyalanma cok artiyor, sen de dislere dikkat et bu ara. Kucakta uyuma cok rahat geliyor dimi bebeklere. Dedigin gibi oyle boyle gecti iste 3 ay saglikla cok sukur! Sabir ve saglikla daha nice aylara :)
Yatir kaldir metodunu biz de degistirerek uygulamaya basladik ki bizim bebegimiz 9 aylik. Bence yatir-kaldir icin 3. ay cok erken. Bebegin guvende hissetmesi kadar onemli bir sey yok sahiden. Bazi bebekler nereye koyarsan koy, yaninda kimse olmasa da uyuyabiliyor. Eger bebegin o grupta degilse yapabilecegin tek sey ona guven verip saglikli bir sekilde uyumasini saglamak.
YanıtlaSilBiz odasini ayirmadik ama hep kendi yataginda yatti. Geceleri uyanip bizim orada olup olmadigimizi kontrol edip tekrar uyumak uzere yatagina yatmaya daha yeni basladi.
Son olarak, memede uyumasi bana o kadar kotu gelmiyor. Bizim oglan da her banyodan sonra emerken uyuyakalir, gazini cikaririz ve misil misil uyur. Simdiye kadar hic sorun olmadi bu.
Ilk, bence de memede uyumasi kotu degil, hatta bebeklerin cok rahat ettiklerini ve hzur bulduklarini dusunuyorum bu sekilde. Tabi ki en onemlisi guven ortami yaratmak. Malesef biz bu yontemle bunu yapamadik, vazgectim ben de zaten! sevgiler...
YanıtlaSilBence vaz geçme! Bebeğe güven duygusu vermek, memede gevşetmek ve kendi kendine uyumaya dalmayı öğretmek birbirleriyle çelişen uygulamalar değil.
YanıtlaSilBen kızımla çok uğraştım ama değdi: 4. aydan bu yana (hastalık, diş çıkarma, anneye yapışma dönemleri hariç) 12 saat kesintisiz uyuyor. Uykuya hiçbir zaman tek başına geçmedi, ben de bunun için zorlamadım zaten. Ama uykuya dalmayı öğrenebilmesi için detseğine ihtiyacı var, yoksa çevreden duyduğum: Ancak 3 yaş civarı kendi kendine dalmaya ve kesintisiz uyumaya başlayabiliyorlar.
Kesintili uykular için 3 sene uzun bir süre bence. Hem anne hem de gelişmekte olan bebek için sağlıksız buluyorum.
CokBilmis, haklısın ama bunu denemeye tekrar cesaretim yok su anda. Ben işe başlayana kadar bekleyecegim, simdi nasılsa evdeyim diyorum. Hem biraz daha buyumus olur.
YanıtlaSil