13 Haziran 2012

Durumlar


Geçen hafta 9 kişi ve 1 bebek Rusya'daydık. Önce St Petersburg, sonra Moskova. Yeni yerler görmek, keşfetmek, anlamak, dinlemek gerçekten çok güzel. Ancak bu defa inanılmaz yoruldum. Benden başka kimseye gitmeyen Bambino gün boyu kucağımda ve neredeyse gün boyu mem.edeydi. Ruslar bile "M.eme!!" ne demek biliyorlardı, o derece!

Bambino yeni bir döneme girdi. Aşırı m.eme düşkünlüğü başladı. Daha doğrusu m.emenin kendine ait olduğunu ve her istediğinde onu elde edebileceğini devamlı test etmeye başladı. Rusya'da gün boyu yürüyerek şehirleri gezerken Bambino slingde ya da kucağımda mütemadiyen emdi. Sırf keyif için, zevk için. Yapacak daha iyi birşey bulduğunda ise derhal kucağımdan indi. Yapacağını yaptıktan sonra tekrar m.eme istedi. Bu döngü, kucağa al- üzerini aç - m.eme ver - iki fırt çektikten sonra inmek istesin - üzerini apar topar ört- Bambinoyu indir- bir iki dakika sonra tekrar kucağa al, bütün gün devam ettiği için inanılmaz yoruldum ve  sıkıldım. Akşama doğru enerjim ve sabrım tükendi, ya Bambinoya ya da başkasına çattım. Tabi ki Bambino uyuyunca yanında sızdım kaldım. Sabah olunca aynı düzen tekrar başladı. Velhasıl, hiç kendimle ilgilenemedim ve tatilin tadına tam olarak varamadım.

TR'ye döndükten beridir de yorgunluğumu atmaya çalışıyorum. Bambino eve gider gitmez emmeye başlıyor, yatana kadar emiyor neredeyse. "O uyuyunca yaparım bütün işlerimi" diye düşünüyorum ama Bambinoyla birlikte ben de uyuyorum. Sabah kalkınca da ben gidene kadar emdiği için 5 dk içinde giyinip çıkıyorum. Kahvaltı yok, saç tarama yok, makyaj yok, süs-püs yok. İşyerinde yorgunluktan doğru dürüst iletişim kuramıyorum bile. Bugün kojo şehir dışına gidiyor, bundan sonraki günler biraz daha yorulacağım gibi.

Bunun dışında her tatil Bambinoyu büyütüyor. Algılarını açıyor. Değiştiriyor. Bu sefer de öyle oldu. Yüz ifadesi bebekten çocuğa döndü iyice. Boyu uzadı (yaşıtlarından kısa olacak galiba, uzasa bile kısa hala). Artık kelimelerin sadece ilk hecelerini değil, ikinci hecelerini de söyleyebiliyor. 

Bu gezide ilk kez metro ve tekneye bindi Bambino. St Petersburg'da Hermitage Müzesini ilgiyle gezdi. Peterhoff Sarayındaki fıskiyeleri ilgiyle ve merakla inceledi. Ekaterina Sarayı bahçesinde özgürce koşturdu. Bolca kirlendi, toprağa bulandı. Mama ve m.eme de devamlı yanında olduğu içinde çok mutluydu.

İlk defa 9 kişilik bir tur için program hazırladım. Gruptan 3 kişiyle daha önce tanışmamıştım. Allah'a şükür sorunsuz bir şekilde gittik geldik.

Gezinin ana hatları şöyleydi:

1. gün: Ankara-İstanbul-St Petersburg. Otele yerleşme.

2. gün: St Petersburg şehir merkezini gezmece. St Isaac Katedrali, Kazan Katedrali, Nevsky Caddesi, Puşkin Anıtı, Pedro Heykeli, Dökülen Kan Kilisesi, Tekne ile kanal turu, Hermitage Müzesi. Gece "Beyaz Geceler" in keyfini çıkarmak ve saat 1'de açılıp 4'te kapanan köprüleri izlemek için dışarı çıkmaca.

3. gün: Şehir dışına çıkmaca. Puşkin Kasabası ve Ekaterina Sarayı, Finlandiya Körfezine bakan Peterhoff Sarayı.

4. gün: Sabah hızlı tren ile Moskova'ya gitmece. Kızıl Meydan, Kremlin Bölgesi, Arbat Sokağı ve Metro turu.

5. gün: Panoramik şehir turu. Serçe Tepesi, İzmailova Pazarı, Zafer Takı. Akşam Ankara'ya dönüş.

Maliyet: Uçak biletleri hariç otel-müze-saraylar-kiliseler-hediyelik eşyalar-yeme-içme dahil kişi başı 1000 TL.

St Petersburg ve Moskova için 5 gün yeterli. St Petersburg İstanbul, Moskova ise Ankara kıvamında. 

Gittiğimiz dönemde Beyaz Geceler yaşanıyordu. Hava gece 1 gibi hafif kararıyor, sabah 4 gibi de aydınlanıyordu. Zifiri karanlık hiç olmuyor, sadece hafif parlement mavi rengine bürünüyordu gökyüzü. Gece kavramı olmadığı için en az 12'ye kadar gündüzmiş gibi ayaktaydık. Bambino da ilk gün uykuyu şaşırdı. Sabah 4:30'da kalktı. 

Hermitage için önceden bilet alsak mı diye çok düşünmüş ama almamıştık. Şansımıza müzeyi gezeceğimiz gün bedavaymış :) İyi ki almamışız dedik. 

Rusya'daki hatunlar gerçekten çok güzeller. Ve nedereyse hiçbir şey giymiyorlar. İlk gün biz kat kat giyinirken çorapsız bir karış etekle ve en az 12 cm topuklularla gezen birçok kadın gördük. Türk erkeklerinin oraya gidince rotadan sapmasının nedenini anlamış olduk. Erkekler ise pehlivan gibi, kaba ve iriyarı. Çok kuralcı ve disiplinliler. Dilleri de beni pek açmadı. Alfabeyi çözmezseniz hiçbir şey anlmıyorsunuz. Kiril alfabesinin latincesi St Petersburg'da tabelalarda yazıyor ama kelimenin ne anlama geldğini bilmediğimiz için yine Fransız kaldık. Ruslar kendi dillerinin en üstün dil olduğuna inandıkları için yabancı dil öğrenme gereği duymuyorlarmış. O nedenle iletişim kurmamız imkansıza yakın vaziyetteydi. Biz de bir yerden sonra baktık İngilizce anlaşamayacağız onlarla Türkçe konuşmaya başladık. Onlar Rusça konuştu, karşılığında biz Türkçe konuştuk. Çok da rahat ettik :)) Şaka bir yana turistik geziye Rusya'ya gidecekseniz mutlaka Rusça bilen bir rehber edinin. Rehberlerimiz olmasaydı mümkün değil bir yerlere gidemezdik. 

Fotoğrafları aktarıp şeçtikten sonra St Petersburg ve Moskova fotolarını paylaşacağım. Tabi önceki geziden kalan Dubrovnik, Mostar ve Saraybosna fotoları da paylaşılmayı bekliyor. Yani yazacak çok şey var. Ama önce yorgunluğumu atmam, biraz kendime bakmam ve evi düzene koymam gerekiyor...

Foto buradan

23 yorum:

  1. aslında ne guzel bir program :)
    ama anlıyorum ki küçük bebekle zor bu işler...
    o yuzden bebişler olmadan her yeri gezmeli dimi :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Gizem, sağol :) Bebekle tabi ki eskisi gibi gezemiyorsun, onun ihtiyaçlarını da düşünmen gerekiyor. Eskisi kadar hızlı olamıyorsun ya da istediğin vakitte istediğin yere gidemiyorsun. Ama onun da gezdikçe hafızasında biriktirdiği onlarca anıyı görünce "iyi ki birlikte gelmişiz" diyorsun. O da seninle birlikte keşfediyor dünyayı :) Senin gözünden kaçan ya da görmediğin şeyleri sana gösterince çok mutlu oluyorsun. Bu ağaca takılıp kalmış bir balon ya da bir apartman penceresindeki kedicik olabiliyor :) Bence bebeksiz de bebekli de gezmeli olabildiğince :)

      Sil
  2. Iyi cesaret :) Bilseydim ben de gelirdim dedirtecek bir anlatimla :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Bercestem, çok sağol, öyle yorgunum ki nasıl anlattım bilemiyorum inan. Gezi gruplarımız giderek büyüyor, bir dahakine siz de gelin :)

      Sil
  3. Banu, bayılıyorum bu gezilerinize... Çok güzel örnek oluyorsun bana :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Başak, ben gazı veriyorum, hadi bu yıl bitmeden sen de yap bir gezi Çınar'la! :)

      Sil
  4. Bir de... yorum kısmına yazdıkların çok güzel! Çok haklısın...

    Yeni bir yere ben de Çınar'la gitmeliymişim gibi hissediyorum. Birlikte ilk defa görmek, aynı anda farklı şeylere bakmak, birbirimize gösterebilmek için :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Evet, öyle güzel oluyor ki farklı şeyleri fark edip birbirimize göstermek. Bambino nerede matruşka görse "bebe" diyerek gösterdi bana. Ev matruşka dolu şimdi, hepsi de mavi :)) Çocuğu yeni yerler görmekten mahrum bırakmak bana göre değiil. "O daha küçük anlamaz", "Onun ne işi var oralarda" sözleri bana çok ters geliyor. Hermitage'da Bambinonun uzun uzun baktığı tablolar oldu, mutlaka kendince birşeyler anladı. Ya da dilini bilmediği insanlarla bir şekilde iletişim kurdu, onların sevgilerini hissetti. Ben bunların Bambinoya katkılarını bizzat gördüm, yaşadım, o nedenle bizim olduğu kadar onların da keşfetme ve yaşama hakları olduğunu düşünüyorum. Herkes kendi yaşamına birşeyler katıyor bu gezilerde :))

      Sil
  5. Ağustos2ta Fransa'dayız bir aksilik olmazsa :) Biletler vs hazır, vizeyi aldık mı tamamdır :D

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İşte bu :) Çok sevindim! Sana da Çınar'a da iyi gelecek eminim. İyi gezmeler şimdiden :)

      Sil
  6. 3,5 seneden sonra ancak cesaret ettik ama olsun :)))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Olsun, geç olsun güç olmasın. Bir başlayınca gerisi gelir emin ol :)

      Sil
  7. var ya 2 hafta önce eşim aradı ve hadi st petersburg,moskovaya gidelim dedi.hatta dalga geçiyor zannettim,tabi akşam hemen çantaları hazırlarım dedim.milleri varmış,olur dedik ama hazirana uçuş bulamadık istediğimiz günlere. e temmuzda da ben burda olmayacağım..bir anda yattı planımız. hatta gezi planı ve otel rezervasyonu vs için aklıma sen gelmiştin,deneyimlisin ya sana soracaktım neyi nasıl yapacağımı:)demek siz oralarda geziyormuşsunuz bile:) ne iyi yapmışsınız. fotoları sabırsızlıkla bekliyorum..sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeren, keşke gidebilseymişsiniz. Uçuş bulmak cidden bir mesele, vize kalktıktan sonra Rusya'ya talep inanılmaz artmış. Uçaklar hep doluydu. Siz biletleri alın, gerisi için ben yardım ederim seve seve. Fotoğraflar yakında :) Sevgiler..

      Sil
  8. fotoğrafları merka ettim. çok iyi bir maliyete tatilinizi bitirmişsiniz ne güzel olmuş ilk fotoğrafa bayıldım nasıl bir görsellik o öyle:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sonsuz Dekorasyon, fotolar bir süre sonra burada olacak :) Maliyet konusunu özellikle yazıyorum ki insanlar yurtdışında gezmeyi gözlerinde çok büyütmesinler. Yurt içinde yapılan tatillerden bile daha hesaplı olabiliyor yurtdışı tatilleri.

      Sil
  9. Canım çok güzel bir program ama yorucu olmuş,bir yere gitmeden bile bu sürekli emzzirme durumlarından doları zaten yorucu oluyor,bir de gezerken daha fena.

    Geçici durumdur evde oluduğum için bizde de son günlerde durum fena,ama dışarıda unutuyor genelde.

    Bir de bu gezi işlerinde sen çok iyisin,eğer böyle bir gezi durumum olursa sen organize eder misin?Hatta keşke ayarlayabilsek hep birlikte gitsek,ne bileyim belki bir gün o da olur;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yıldız, sorma canım yaa, ilk akşam sağ kolum resmen ezilmişti. Banyo, kantaron yağı ve masaj ile kendime gelebildim. Demir de yapıyorsa demek ki gerçekten bir dönem bu, sabır ve metanetle bunu da atlatırız umarım :)

      Sen nereye gitmek istediğini söyle, gerisini ben hallederim :P Ne zaman istersen. Birlikte de güzel olur tabi :)

      Sil
  10. Şahane gezmişsiniz yine. İlgiyle okudum.
    Fotoları da merak ettim tabii...

    Bambino'nun boyuyla ilgili tahmniniz tam tersi de olabilir.
    15 yaşına kadar yaşıtlarının omzuna zor yetişen nice bücür biliyorum, sonrasında hızla büyüyüp 1.80'i aşmış olan :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeugma, teşekkürler. Gezi dönemine bir süre ara veriyoruz artık. Foto koyacak bol zamanım olacak :) Boy konusunda umarım dediğin gibi olur ama baba tarafı pek uzun boylu değil anne tarafına göre. O nedenle beklentilerimi yüksek tutmuyorum. Dediğin gibi olan çok, benim kuzenim ergenlikten sonra bir boy attı, kimse inanamıyor görünce :)

      Sil
  11. Merhaba ben bir şey sormak istiyorum siz turla mı gittiniz acaba? Ben turlara bakıyorum geziler yemek hariç 2000 tlden başlıyorlar. Siz kendiniz mi ayarladınız herşeyi?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba FakeAudrey, geziyi kendimiz ayarladık. Turla gitmedik.

      Sil
  12. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

SOSYAL AĞLAR


İZLEYENLER

Blog Arşivi

HER GÜN MUTLAKA

NE ARADINIZ, YARDIMCI OLALIM?

Kişisel Blog

Copyright © Benden ve Bizden | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com