23 Temmuz 2010

Bir Program ve Bir Belgesel


Bir onceki yazinin yorumlarinda Ozge'nin onerdigi program arada kaynamasin ve daha cok kisi duysun-okusun diye ayri bir yazi yazmak istedim.

Bu aksam NTV Yeşil Ekran’da 2010 Oscar adayı belgesel filmi 'Gıda A.Ş./Food,Inc.' saat 22.00’deyayinlanacak. Ayrintilari buradan bulabilirsiniz.

Daha once buna benzer belgeselleri BBC'de izlemis ve hemen hepsinde soke olmustum. Daha ucuza mal etmek ve dolayisiyla daha fazla kar etmek icin dogal maddelerin yerine endustriyel maddeler kullanildigi, hayvanlarin daha cabuk semirmesini, daha hizli sut-yumurta vermesini saglamak icin binbir yolla hayatlarina mudahale edildigi gibi nice bilgiyi bu programlar sayesinde ogrendim. Biraz dusununce, aslinda dunyada aclik tehlikesinin olmadigi, bunun yerine tuketim cilginliginin oldugunu ve bu nedenle her turlu dogal kaynagi umarsizca harcadigimiz sonucuna vardim, nacizane.

Dogal gidaya yonelmek konusunda yapilabilecek cok sey var. En onemlisi dogal gidanin kaynagina ulasmak, ki sanirim deneye yanila oluyor bu isler. Ankara'da Ayranci organik pazari var, her hafta Pazar gunleri kurulan. Gecen hafta gittik kojoyla, ureticiler kendi urununu kendisi satiyor ve gercekten cok bilgililer. Yaz olmasindan kaynaklandigini dusundugum bir tenhalik durumu vardi, hem satici hem de alici tarafinda. Yine de gonlumuzce var olanlardan aldik, dogal gida aldigimizi bilerek.

Fiyatlar tabi ki normal market ya da diger pazar fiyatlarina gore tabi ki daha yuksek ama gercek gidaya ulasmanin pahali oldugunu kabul etmek lazim. Iste bu noktada sunun da farkina varilmali: Normalde yediginden daha kucuk porsiyonlarda yiyeceksin -ki aslinda olmasi gereken budur- ve gidanin kiymetini bileceksin, israf etmeyeceksin. Ancak gozlemledigim kadariyla Turk insaninin porsiyonlari gercekten cok buyuk :) Annemler bizim yedigimiz miktari gorduklerinde hayretler icerisinde "Ac kaliyorsunuz kizim siz" diyorlar kojoyla bana :)) Halbuki "Az yemek ama oz yemek, kararinda birakmak en faydalisi". Ortalama bir Turk sofrasi en az iki cesit yemekten olusuyor: corba-baslangiclar, ana yemek ve yaninda pilav-makarna-patates gibi bir yan ogun. Tabi salata ve meyveyi-tatliyi saymiyorum bile :) Tamam insan ac olunca ne kadar yedigini genelde anlamiyor ve aclik durtusunu bastirmak icin yukleniyor porsiyonlara. Biz Turk kadinlari da genelde bol kepceyiz, dolduruyoruz da dolduruyoruz tabaklara. Ve kulturumuz yeme-icme uzerine kurulmus :) Biraraya gelindiginde devamli bir yeme-icme faaliyeti icindeyiz :) Bunu elestiri olarak soylemiyorum, sonucta ben de cok farkli degilim cogu zaman :) Bir oturusta iki kilo kirazi ya da yarim karpuzu mideye indirebilme kapasitem var :) Ama halbuki her renk meyveden gunde bir avuc ya da bir dilim yemek vucut icin yetiyor da artiyor bile! Bizimki vucudu dusunmek olmuyor iste o noktada, belki ruhsal boslugu doldurmak icin belki de baska seyleri dusunmemek icin yemeye donusuyor. Az yersek doymayacakmisiz gibi geliyor.

Nitekim, TR'ye geldigimizden beri kojoyla devamli bir yeme-icme olayinin icindeyiz. Ziyaret ettigimiz akrabalarimiz sagolsunlar dokturmusler. Eee onlar yapinca bize de yemek dusuyor :) Gercekten cok hizli bir kilo alim trendindeyiz, Allah sonumuzu hayir etsin :P

Nerden nereye geldim yine! Bahsetmek istedigim bir diger programi yazacaktim, bunu da EkoAnne'den ogrendim, ayrintilar burada. Yine NTV'de yayinlanan "Sicak ve Taze" adli program, aslen Fikir Sahibi Damaklar platformunun bir uzantisi niteliginde. Program her cumartesi 12:30'da yayinlaniyor. Her programda dogal urunler kullanarak degisik tarifler uyguluyorlar. Ayrica ozellikle market alisverislerinde etiket okuma konusunda bilinclendirme cabalari takdire sayan nitelikte. Programin gecmis bolumlerini NTV'nin video sayfalarindan takip etmek mumkun- ki ben oyle yaptim ve Haziran'dan itibaren tum bolumleri izledim. Peynir, ekmek ve dondurma yapilisini not aldim. Ozellikle dondurmayi bugunlerde denemeye niyetliyim :)

Iyi seyirler hepimize :)

7 yorum:

  1. Eyvah eyvah, UK'den TR'ye donenlerin porsiyonlari az buluyorlarsa :)))

    Gunde yarim organik elmanin, vucut icin yeterli vitaminlerin cogunu sagladigini okumustum :))

    Ve organik sebze meyvenin, organik olmayanlara gore 530 daha fazla vitamin icerdigini de :))

    Afiyet bal seker olsun :))

    Bi de ben su seker bagimliligima bir son verebilsem.. :(( Benimkisi kesinlikle bir bagimlilik.. Bir caresini bulmaliyim..

    YanıtlaSil
  2. Esra, oyle buldular, hic begenmeiler bizi :P

    Seker icin de "Sicak ve Taze" de izledigim birseyi paylasayim: Misirdan yapilmis (uzerinde glukoz yazanlar dahil) sekerden uzak durulmali (genelde GDOlu misir kullanildigi ve obeziteye yol acitigi dusuncesi ile); ama seker pancarindan yapilmis sekerler daha guvenle tuketilebilirmis. Turk marketlerinde Turk seker fabrikalarinda uretilmis sekerler bulunur, onlardan alabilirsin. Turk seker fabrikalari %100 pancar kullaniyormus seker uretiminde. Bir de tatlandiricilar care degilmis, onlar da zararliymis!

    Ben birkac sene once var olan seker tuketimimizi nasil azaltiriz diye arastirirken (bizde de var ayni sorun) Stevia ile tanismistim, %100 bitkisel bir tatlandirici. Yanlis hatirlamiyorsam Guney Amerika'da yetisen bir bitkiden elde ediliyormus. Uzun bir sure seker yerine onu kullanmisitm, hamur islerinde bile. Ama en guzeli kademeli bir sekilde tumden birakabilmek! Bir basari hikayesi bekliyorum artik senden :))

    YanıtlaSil
  3. İkram konusunda ki ısrarımızıda unutmamak lazım;))
    allah aşkına ye,ölümü gör ye, ne olur ye ,bir kaşık daha al bak üzülürüm ama ,bu kelimeler hiç bitmez...

    seviyoruz biz bu işi :)) afiyet bal şeker olsun.. bebişe yarasın..

    YanıtlaSil
  4. Pelin, evet ya bir de israrlarimiz vardi, unutmusum onu :)

    Bebise mi yariyor bana mi bilemiyorum, tek bildigim cap olarak giderek buyudugum :P

    YanıtlaSil
  5. İnsan neye inanacağını şaşırıyor.Her kafadan bir ses ! Ankara2ya dönünce şu pazara uğramak lazım .

    YanıtlaSil
  6. Food INC kesinlikle seyredilmesi gereken bir belgesel. Seyrettikten sonra yediğimiz şeylerin nereden aldığımıza daha çok dikkat eder olduk. Çok güzel bir konu da yazmışsın.

    YanıtlaSil
  7. Ashley, sorma, benim de kafam karisti!

    Crebro, tesekkurler! :)

    YanıtlaSil

SOSYAL AĞLAR


İZLEYENLER

Blog Arşivi

HER GÜN MUTLAKA

NE ARADINIZ, YARDIMCI OLALIM?

Kişisel Blog

Copyright © Benden ve Bizden | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com