7 Mart 2010

Kuzey Isiklari (Northern Lights) / Aurora Borealis


Onceki yazi icin tiklayin. 

Tur donusu otelde dinleniyoruz, caktirmadan oyle cok yorulmusuz ki! Ayni aksam baska bir turumuz daha var: Kuzey Isiklari (Northern Lights). Aurora Borealis olarak bilinen bu isiklar genelde atmosferin Iyonosfer tabakasinda olusuyor, daha fazla bilgi icin bakiniz. Temel olarak gunesten gelen partikullerin atmosferin ust tabakalarinda carpismasi sonucu gokyuzunun degisik renklere burunmesi olarak aciklanabilen Aurora  Borealis'in gozlemlenebilmesi icin temel sart havanin bulutsuz olmasi! Bu da her zaman olan bir durum degil dogal olarak! Izlanda'daki turlar hava durumunu ve atmosferdeki hareketleri yakindan takip edip Kuzey Isiklari turunun yapilip yapilmayacagina son anda karar veriyorlar. Gerci tur yapilsa bile bu Aurora'nin izlenecegi anlamina gelmiyor! Yani acaip sans isi bu isiklari izleyebilmek! Turlarin cogu bir aksam bu isiklari izleyemeyen katilimcilara ertesi gunku turu yari fiyatina satiyorlar, tabi tur yapilirsa :))


Bizim bu turu aldigimiz aksam hava bulutsuzdu. Ancak baska bir sorun vardi: Ay dolunay durumundaydi ve inanilmaz isildiyordu :) Bu da isiklari gorsek bile cok daha az yogunlukta gorecegimiz anlamina geliyordu. NASA ve diger gozlemevlerinden o aksam icin alinan reyting 0-5 araligi icin 2 idi. Bu da kuzey isiklarinin cok muhtesem olmasa da gozlemlenebilecegi anlamina geliyordu. Gokyuzu disinda diger bir sorun havanin ruzgarli ve soguk olmasiydi :) Isik gorucez diye donduk resmen :P


Reykjavik'ten ayrildiktan bir muddet sonra sehrin isik kirliligini ardimizda biraktik ve ayin isigi ve farlar disinda karanlikta ilerlemeye basladik. Rehberimiz turun Pazarlama Muduru idi ve sagolsun cok bilgilendirdi bizi. Isiklari izlemek icin en uygun saatlerin gece 10 ile 11:30 oldugunu ogrendik ama belli de olmazmis, sabaha karsi 4'e kadar aktivite devam edebilirmis. Isiklari gozlemleyebilecegimiz en iyi noktalardan birine ulastiktan sonra arabadan indik ve bir anda carpildik havadan :) Soguk ama tertemiz bir hava! Sonra kafamizi kaldirdik ve kuzey isiklarini beklemeye basladik! Ama ben gokyuzundeki binlerce yildizdan o kadar etkilendim ki, isiklari goremezsek bile onemli degil diye dusundum! Hic bu kadar yildizi birarada gordugumu hatirlamiyorum... Diger yandan da dolunayin guzelligine carpildim... Millet kuzeye bakarken ben onlara arkami donup ayi izledim bir sure :))


Uzun bir bekleyisin ardindan (belki uzun degildi ama o sogukta birkac dakika bile yetiyor) bir anda gokyuzunun rengi degismeye basladi!! Kisa araliklarla ama sIk olarak yesile dondu gokyuzu... Bir bant seklinde degildi ama kesik kesik bir bicimde gorduk kuzey isiklarini! Muradimiza ermis ve soguktan ayak parmaklarimizi hissedemez hale gelmis bir sekilde Reykjavik'e donduk gece yarisi! Boylece hayallerimden biri daha gercek oldu, yasasin! 

Isvec ve Norvec'te de izlenebiliyor Kuzey Isiklari.. Ama o ulkelerde kuzeye dogru gitmek gerekiyor bunun icin.. Ne kadar kuzeye giderseniz o kadar yuksek olasilikta ve daha net gorursunuz cunku.. Fakat Isvec ve Norvec'te bu turlar ve ulkelerin kuzeyine erisim vs. cok pahaliya geliyor. Izlanda'da bu aktivite cidden cok cok ucuz, biz ertesi gun aksam hava bulutlu olmasa tekrar giderdik buyuk ihtimalle.


Bu arada Kuzey Isiklari ile ilgili inanislari da ogrendik. Mesela Isvec'te yeni evlenen ya da evlenecek ciftin Kuzey Isiklarini gormesi evliliklerinin cok uzun ve bereketli olacagina isaret sayilirmis.

Izlanda da ise hamile bir bayan Kuzey Isiklarini gorurse bebeginin sasi dogacagina inanilirmis!!! Bu beni biraz urkuttu aslinda, bakalim gorecegiz artik :P


Not: Kuzey isiklarini bizim makineler pek guzel cekemedi hlaiyle. Genelde yuksek kalitede lensler kullaniliyor bunlari goruntulemek icin. Siyah olan haric :) buradaki fotolar Fredrik Holm'den ve http://jafproject.net/images6/aurora.jpg ile http://space.y2u.co.uk/Photo/Picture_Northern_Lights_Aurora_01.jpg sitesinden.

11 yorum:

  1. bence annesi bu kadar güzel bir manzaraya şahit olan bir bebeğin şaşı olma gibi ihtimali yoktur :)))

    YanıtlaSil
  2. Banu, insallah dedigin gibi olur :)))

    YanıtlaSil
  3. Ölmeden yapılacak olan şeyler arasında.

    YanıtlaSil
  4. Nişanlım ile evlendikten sonra yapmak istediğimiz ilk şey olacak. Sabırsızlık ile bu anları yaşamaı dünya gözü ile görebilmeyi istiyorum. Aurora hangi ülkede daha iyi bir şekilde gözlemlenebilir diye araştırıyorum.
    Bir de Tur hakkında daha fazla bilgi verebilir misin? ya da bi link vs?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Seren, İskandinavya ülkelerinde izlenme şansı var ancak ülkenin kuzeyine gitmeniz gerekiyor. Yani mesela Norveç'te Bergen'de izleme şansı pek yok. Oraya gittik ten sonra turlarla ya da kendiniz ayarlayarak daha kuzerydeki şehirler gitmeniz gerekiyor. Ancak ulaşım, konaklama gibi şeyleri göz önüne alınca çok pahalıya mal oluyor. İzlanda'da ise başkentten bile çok rahat izleyebiliyorsunuz ve çok fazla tur seçeneği var. O nedenle ben İzlanda'yı tavsiye ederim, hem diğer ülkelerden daha kuzeyde olduğu için gözlemleme şansınız daha yüksek. Bizim turun hangisi olduğunu hatırlayamıyorum ama iceland northern lights diye aratırsanız pek çok firma gelecektir. Emin olun hepsi güvenilir ve profesyonel firmalar. Gönül rahatlığı ile birini seçebilirsiniz. Onun dışındaki tüm organizasyonları ben kendim yaptım, turla gitmedik İzlanda'ya. Umarım yakın zamanda gidip bu güzelliği yaşarsınız. Sevgiler :)

      Sil
  5. Teşekkür ederim, sağlıcakla.

    YanıtlaSil
  6. merhaba,
    bizde Norvece gitmek istiyoruz kuzey ışıkları için en iyi zaman ve en ucuz ulaşım/konaklama şekli nasıl yardımcı olursanız cok sevinirim. Hurti Gruten i araştırıyoruz ancak pahalı gibi biraz sizin onerebileceğiniz bir tur var mıdır? Araba/Otobus/tren vs de olabilir?

    YanıtlaSil
  7. Merhaba bizde Norveçe kuzey ışıkları için gitmek istiyorduk şubat sonu mart bası gibi,
    Sizce en uygun zaman ve konaklama/ulaşım yolu nedir bize biraz pahalı geldi Hurti Grutenın turları oldukça pahalıydı önerilerinizi almak çok yararlı olacaktır,
    Şimdiden teşekkürler,

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Hatice,
    Bildiğim kadarıyla kuzey ışıkları için en güzel zaman Eylül-Nisan arası, yani kış ayları. En ucuz seyahat yolu da kendinizin ayarlamasıyla yapacağınız, bağımsız yolculuk seçeneği :) Tur olarak da gittiğiniz yerde yerel firmalarla iletişime geçebilirsiniz ya da yeri belirleyip internetten o şehirdeki firmaları bulup mail atabilirsiniz. Hurti Gruten'i sizden duydum, oldukça profesyonel turlara benziyor. Benim yaptığım kısa bir araştırma sonucunda, Norveç'teki fiyat olarak en uygun kuzey ışıkları izleme deneyimini Tromso'da yaşayabileceğinizi öğrendim. Bir bakın isterseniz:
    http://www.naturinord.no/
    Tromso'da bir firma: http://www.visittromso.no/en/Product/?TLp=493663&The-Ultimate-Northern-Lights-Chase-Tromso-Friluftsenter
    http://www.tntmagazine.com/travel/destinations-a-z/norway/northern-lights-in-tromso-norway---seeing-aurora-borealis-on-a-budget

    Diğer bir seçenek de Norveç yerine İzlanda'ya gitmek olabilir :) Orası çok daha ucuz diye biliyorum.

    Sevgiler..

    YanıtlaSil

SOSYAL AĞLAR


İZLEYENLER

Blog Arşivi

HER GÜN MUTLAKA

NE ARADINIZ, YARDIMCI OLALIM?

Kişisel Blog

Copyright © Benden ve Bizden | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com