20 Haziran 2012

Bebekle Seyahat için İpuçları


Kendi deneyimlerimden yola çıkarak bebekle birlikte özellikle yurt dışına seyahat etmeyi düşünenler için birkaç tüyo:

- Gezilecek yere yakın (yürüme mesafesinde) bir yerde kalın.

- Mutfağı, tuvaleti, banyosu içinde olan daire türü yerler çocuklu ailelere daha uygun. Hem ebeveynler rahat ediyor hem de otel odasından daha geniş olduğu için ufaklıklara keşfedecek daha çok alan çıkıyor. Çocuğun hareket özgürlüğü evlerde daha fazla. Bebeğin yemeklerini hazırlamak için mutfağın olması ayrıca avantaj. Üstelik marketten alıp kendiniz için de sağlıklı öğünler hazırlayabilirsiniz.

- Alerjen bebekler için en azından ilk birkaç günlük yiyeceğinizi yanınıza alın. Biz yanımıza kavrulmuş et, yaprak sarması ve ilk gün için balık aldık. Kaldığımız evlerde de salata, çorba, makarna hazırladık.

- Müze, galeri gibi kapalı mekanları bebekle gezmek zor olabilir. Çocuklar yürüme çağında genelde açık havada olmak isterler. Kuşun, kedinin, köpeğin peşinden gitmek, diğer insanlarla iletişim kurmak isterler. Çocuğun bu ihtiyaçları göz önüne alındığında siz istediğiniz gibi kapalı mekan gezemezsiniz. O nedenle ille de müze gezecekseniz beklentinizi yüksek tutmayın. Mümkünse önceden hangi eserleri görmek istediğinizi belirleyin. Önceliğinizi onlara verin, sonra bebek huzursuzlandığında görmeden çıkmamış olursunuz. Diğer bir alternatif de bu tür yerleri bebeğin uyku saatinde gezmek. O uyurken siz de rahat rahat gezebilirsiniz.

- Bağlantılı olarak, ören yerleri, kale ya da korumaya alınmış açık mekanlar görülecekler listesinde üst sıralarda olsun. Hem siz hem bebeğiniz rahat rahat açık havada gezebilirsiniz böylece.

- Yukarıda da dediğim gibi gezi beklentinizi çok yüksek tutmayın. Listenizdeki tüm yerleri görmek isterseniz bebeğinizle inatlaşmanız gerekebilir, ki bu durumda kaybeden ve yıpranan yine siz olursunuz. En güzeli çocuğun da ihtiyaçlarını göz önüne alarak program yapmanız. Örneğin sabah çıkıp uyku vaktinde eve gelip yemek ve uykudan sonra tekrar çıkmak.

- Tur ile gidecekseniz tüm programa katılamayabileceğiniz olasılığını hesaba katın.

- Çocuk için yedek giysi, atıştırmalık yiyecek, su, bez, ıslak mendil, şapka, krem gibi ihtiyaçları koymak için bir sırt çantası edinin. Böylece elleriniz boş kalır. Üstelik içine kendi ihtiyaçlarınızı da koyabilirsiniz.

- Varsa sling kullanın. Puseti her yere götüremeyebilirsiniz. Bkz. Plitvice Gölleri gezimiz. St Petersburg'da Hermitage müzesini gezerken Bambino slingde uyudu, ben de 1 saat rahat rahat gezdim.

- Araba kiralamak toplu taşıma kullanmaktan daha rahat olabilir. Avrupa için tren ve otobüsler rahat ve kullanışlı ancak bir yerde sadece bir gün kalıp yola devam edecekseniz valizlerle taşınmak zor ve yorucu olabilir. Gidilen yerde 2-3 gün kalınacaksa toplu taşıma seçeneğini düşünebilirsiniz. Hırvatistan ve Bosna-Hersek gezimizde bir gün içinde birden fazla yer göreceğimiz için arabada olmak bizim için avantajlıydı. Çok eşyamız olduğu için de eşya taşıma derdimiz olmadan akşama kadar rahatça gezebildik.

- Gittiğiniz yerde araba kiralamayı düşünüyorsanız ya da uzun uçak yolculukları yapacaksanız portföyünüzü olabildiğince geniş tutun. Oyuncak, kitap, atıştırmalık yiyecekler, kağıt-kalem, ıvır zıvır eşyalar, daha önce bebeğinizin hiç görmediği yeni nesneler gibi şeylere ihtiyacınız olabilir. Araba yolculuklarında 2 saatte bir mola verip bebeğinizin enerjisini atabileceği, yürüyüp koşturabileceği alanlar yaratın. Siz de dinlenmiş olursunuz.

- Çocuğun ihtiyaçlarına göre düzenlenen bir yolculuk normalden daha uzun sürer. 2 saatlik yol 3-3,5 saat sürebilir. Plan yaparken bunu göz ardı etmeyin.

- Fotoğraf çekimlerinizin sanatsal olmasını beklemeyin bebekle :) Ya da illa sanatsal olacak, güneşi şu açıdan alacağım, kendimi şu noktadan çekeceğim derseniz bebeğe bakacak birilerini yanınızda bulundurun :) Bambino benden başkasına gitmediği için çektiğim fotolar sırf anısı kalsın diye çekildi, açısı-ışığı göz önüne alınmadı. Elbette çoğu foto doğal haliyle oldu, öyle mutlu aile pozları verdiğimiz kare sayısı çok az.


- Kendiniz için minimum eşya alın. Hem taşıması kolay hem de az gibi görünse de 2 pantolon, 3 gömlek/ t-shirt, 1 kazak, 1 mont, 1 ayakkabı, 1 terlik, birkaç iç çamaşırı ile 1 hafta geçirebilirsiniz. 

- Mümkünse kalabalık gidin. Ne kadar çok insan, o kadar çok yardımcı, bebek için oyun arkadaşı. 

- Bizim gibi gezmeyi sevenlerdenseniz, ayak ayak üstüne atıp yan gelip yatmayacağınızı da biliyorsunuz demektir :) Bebek olmadan önce de bu şekilde geziyorduk. Bebekli olunca neredeyse hiç oturmuyorsunuz, devamlı hareket :)

- Son olarak, her anın keyfini çıkartın. Çocuğunuzun sizinle birlikte yeni ortamlarda yeni keşifler yapması büyük mutluluk kaynağı. Buna şahit olabildiğiniz için çok şanslı olduğunuzu unutmayın. Türkiye'de göremeyeceğimiz şeyler gördük, yaşadık Bambino ile. Motorsikletli teyzeler, bol dövmeli amcalar, metro, hızlı tren, troleybüs deneyimleri... Bu anılar Bambinoda kayıtlı şu anda, her biri onu zenginleştiren anlar. Hele de anne babası yanındayken yaşadığı bu deneyimler onun merakını özgürce ve güven içinde giderip hayattan keyif almasına neden oluyor, ki anne-baba olarak bunun mutluluğu paha biçilemez. 

6 yorum:

  1. sen olayı çözmüşsün canım.. daha görmediğiniz yerlere bambinoyla nice nice geziler dilerim o zaman:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Zeren, çözdüm mü bilemiyorum ama çocukla gezerken keyif almak için biraz planlı olmak biraz da beklentileri düşürmek gerekiyor, bunu yaşayarak öğrendim :) Güzel dileğine amin diyorum, çok teşekkürler :)

      Sil
  2. Ne Guzel bir yazi olmuş.Oglum neredeyse 3 yasına geliyor,Yurtdisi seyahatlerimizi hep erteledik.İspanya hep aklımda,oğlumu babaanneye bırakıp gitmeyi de istemiyorum.Bu yazıyı okuyunca seneye deneyebiliriz belki dedim(çizdiğiniz tablo o kadar da zahmetli gorunmuyor:))oğlumun yeni yerler kesfedecegini düşünmek bile şimdiden mutlu etti beni.sevgiler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Hümeyra, beğenmenize çok sevindim. İspanya çocuk ile gidilebilecek en güzel ülkelerden biri. Bol bol açık hava, parklar, kaleler, deniz ve güneş, hepsi orada var :) Müzeler de çok büyük değil genelde, çocuk sıkılmadan dolaşabilirsiniz. Oğlunuzla yeni yerler keşfetmenin keyfine varınca siz de çok mutlu olacaksınız. Sevgiler benden de :)

      Sil
  3. walla size çok özeniyorum maşallah size..biraz oğlum büyüsün bende başlıycam gezmelere..

    balık yolda bozulmuyor mu acaba ? nasıl yapıcaz?

    bambinoyla maceralarınızı bekliyoruz...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkürler. Siz de başlayın en kısa zamanda inşallah. Balığı pişirip yanıma alıyorum, sadece ilk yolculuk günü yediriyorum, ertesi güne kalırsa ben yiyorum. Öyle uzun süre dayanacak bir yiyecek değil zaten. Uzun süreli gittiğimizde marketin dondurulmuş gıda bölümünden balık alıp evde pişirmiştim. Rusya gezisine ise kısa bir gezi olduğu için götürmedim. Balığı gitmeden önce ve geldikten sonra yaptım.

      Sil

SOSYAL AĞLAR


İZLEYENLER

Blog Arşivi

HER GÜN MUTLAKA

NE ARADINIZ, YARDIMCI OLALIM?

Kişisel Blog

Copyright © Benden ve Bizden | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com