14 Mayıs 2011

Alerji- Devam


Yazinin ilk bolumu burada.

Kan tahlilini pazartesi aksami internetten ogrendik. Beklenmedik birsey degil ancak raporu bilgisayarda gorunce moralimiz bozuldu kojoyla tabi. Ertesi sabah Omer Bey'e gittik hemen. Ve iste sonuclar:

Bambino orta siddette sut ve sut urunlerine, dusuk duzeyde findik/fistik/kuruyemise ve duyarlilik duzeyinde (yemeden tam birsey soylenemezmis ama riskli grupta) yumurtaya alerji. Bu ucu disinda bakilan bugday icin ise herhangi bir sorun cikmadi.



Omer Bey, bu tabloya gore sut ve findik alerjisinin yasla birlikte giderek artmasinin beklendigini, findik alerjisinin Tr'de en cok gorulen tur oldugunu, bircok hastanin sut alerjisinin 1 yas, findik alerjisinin 13 yasindan sonra duzeldigini, duzelmeyen hastalar icin ise devamli igne tasimak suretiyle riskin azaltildigini soyledi. Yalniz bu alerji isinin kesinlikle sakasi yok a dostlar. Alimallah aninda olumle sonuclanabilir. O nedenle bize de bir alerji ignesi yazdi. Bu igne Bambino ile birlikte tasinacak, Bambinonun gittigi her yere gidecek. Bunun disinda tum tanidik, akraba vs. ye haber verilecek. Oglana asla sut ve sut urunleri ile kabuklu yemis ve yumurta verilmeyecek. Bir yasindan sonra tekrar kan testi yapilacak ve durum tekrar degerlendirilecek.

Bambinonun sut ve yumurtadan alacagi besinleri anne sutunden almasi mumkun. O nedenle anne sutune tam gaz devam edilecek. Sutten kesildiginde hala alerjisi devam ederse kalsiyum tabletlerle takviye edilecek beslenmesi.

Peki tamam anne sutu aliyor cok sukur de, ek gidalar ne olacak? Bu oglan kahvalti hic etmeyecek mi? Ne yiyecek, ne icecek?

Iste bu sorular icin de ertesi gun Muserref Hanima gittik tekrar. Ilk defa bir doktor benimle oturup tum kan tahlil sonuclarinin uzerinden gitti. Normal sinirlar icinde olmayan degerlerin ne anlama geldigini tek tek anlatti, hic sabirsizlanmadan beni ve sorularimi dinledi, teker teker sakin sakin yanit verdi hepsine. Kesinlikle dogru yerdeyim dedim bir kez daha.

Efendim, Bambino sut ve yumurtadan alacagi tum yararli seyleri ozel bir mamadan alacakmis bundan sonra. Bu pahali mama aslinda mama degilmis, yani bebegi tok tutsun diye verilmiyormus, icinde her turlu vitamin, mineral varmis. 'Mama degil aslinda, oyle dusunmeyin' diye iyice tembih etti Muserref Hanim. Anne sutunun yetmedigi zamanlarda, sabah kahvatisi ve ikindi ogununde bundan yiyecekmis Bambino. Tadi kotuymus ama zamanla alisirmis... Ogle yemegi olarak da patates, havuc, brokoli, kabak, ispanak gibi mevsim sebzelerinin icine bugday  ya da irmik atarak ve pistikten sonra uzerine zeytinyagi gezdirerek bir corba yapip verecekmisiz. Ara sira kirmizi mercimek de atilabilirmis icine. Ikindi ogunu normalde yogurt olurmus, bizim durumumuzda bu yine mama olacak. Onun disinda anne sutu alacak. Bu beslenme sekline 7,5 aylikken baslanacakmis. Simdilik yine hep anne sutu...

Demir konusunda ise; su anda demir depolari doluymus Bambinonun ama zamanla azalacagi icin ay sonunda demir damlasina baslayacakmisiz. Alismasi icin gunde 1-2 damla ile basalanacakmis, 10 gun sonunda gunde 7 damla ile devam edilecekmis. Ac karnina verilecekmis bir de. K.abiz olursa damla miktari azaltilacakmis.

Gelecek ay tekrar gidecegiz kontrole.

Girdik bakalim bir yola, Allah sonumuzu hayir ede...

15 yorum:

  1. Ne diyecegimi bilemedim :( Uzuldum, cok uzuldum deyip moral bozmak istemiyorum. Sut alerjisi neyse, ornegi var arkadasimin kizinda ve o mamayla beslendi. Annesi calismaya baslayinca kimden kaynaklandi bilinmez sutu birakmis! Bahsettigin mama ve ek gidalarla topac gibi oldu. Yaklasik 1 yas buyuk bizim bocukten ama durus olarak 2 kati misali... Yumurtadir, findiktir, fistiktir denince korkarim. Cunku sadece onlari yememek degil, icinde daha once onlardan bulunan yikanmis bir tabaktan yemek yemege bile hassas biri ile bir arkadasim karsilasmisti. Dusun yikanmis tabak! O igneler ve anne babasinin doktor olmasina baglamislardi o yasa gelmesini cocugun. 8 yaslarindaydi sanirim... Komsumuzun 50'lili yaslarindaki Alman gelini ise bir meyve suyunun ardindan hastanelik oldu. Allah'tan bogulmadan kurtuldu. Meger tropikal bir meyveye alerjisi varmis ve o yasa kadar bilinmiyormus! Diyecegim, sizin bunu bilmeniz, bocugun bilmesi ve cevrenizi egitmeniz bu isi cozer. Zorlu bir mucadele, dikkat isteyen bir mucadele ama cozumsuz degil. Allah cozumsuz dert verip, derman aratmasin! O bahsettigin corba bizimkinin en sevdigi hala :) Ben ne bulursam koyuyordum icine sonraki aylarda. Et de ilave ediliyor belli bir aydan sonra(size doktorunuz soylesin) Yalniz buharda pisiriyordum sebzeleri ki besleyici degerleri suyla gitmesin ya da az suyla cekecegi kadar hasliyordum, et girince isin icine buharda cok zor cunku. Bir de baklagillere, ozellikle de baklaya dikkat! Sen yersen sutten gecen de etki ediyor mu peki?

    YanıtlaSil
  2. Berceste, cok sagol. Evet, cok ornek duymustum ben de boyle alerjilerle ilgili. Insallah daha beterini yasamayiz bizim oglanda. Cevredekilere soylemeye basladik ama simdilik anne sutu aliyor hala, o nedenle henuz alarmda degiliz. Ek gidalara gectikce tabi daha hassas olacagiz. Benim sutumle ilgili bir sorun yok, doktor oyle dedi. Benim perhiz yapmama gerek yok yani. Insallah yas ilerledikce biter gider bu alerjiler, tek duam bu...

    YanıtlaSil
  3. Benden Bizden, bir de herseyi cok bilip cok karisanlar grubu var. Yolda bile cocugunun agzina birseyler sokmaya calisanlar. Aman onlara cok dikkat! Bizimkine bol bol cikolata tikistirmaya kalkiyor o grup son zamanlarda mesela!

    YanıtlaSil
  4. Berceste, asil sorun onlar zaten. Iyilik yapiyoruz sanip kas goz yariyorlar haberleri yok! Onlardan korumak cok zor, cok. Sirf bu nedenle isi birakip tam zamanli anne olasim var... Sizin minige iyice tembihle, kimseden birsey almasin. Korumak, esirgemek cok zor yavrulari yahu.

    YanıtlaSil
  5. Berceste doğru söylüyor daha küçükken bilmeniz ve önlemini almanız çok önemli.
    Canım Bambinom büyüyünce geçecek hepsi annesi endişelenme sen,sen sakın kendini üzme,bol bol emsin seni,ek olarak da diğerlerinden de yer.
    Sağlıkla büyüsün Bambinom;)

    YanıtlaSil
  6. Yildiz, cok sagol, insallah hepsi gececek...

    YanıtlaSil
  7. Çok faideli yazılar olmuş.
    Eski doktor kimdi bu arada?

    YanıtlaSil
  8. Saricizmeli, faydamiz olduysa ne mutlu. Eski dr Yasemin Uckardes'ti. Ondan memnunduk ama bu ozel durumlar cikinca yetmedi bize. Zaten kapisinin uzerinde 'Yasemin Uckardes, Saglikli Cocuk' yaziyordu, bizimki saglikli olmayinca vazgectik kendisinden!

    YanıtlaSil
  9. Allah yardımcınız olsun..

    YanıtlaSil
  10. Çok yakın arkadaşımın oğlunda süt alerjisi çıkmıştı o yüzden kendi de alerji diyeti yaptı süt verdiği için. Yazında buna dair birşey göremedim yani senin de süt ve süt ürünleri tüketmemene dair o yüzden hatırlatayım istedim. Arkadaşıma doktoru sütünden geçebilir diyerek sen de yemeyeceksin bunları demiş. Ama iyi haber 1 yaşında oğlu, geçen hafta test yaptırdılar keçi sütü alerjisi tamamen geçmiş, inek sütü ise çok çok gerilemiş.
    Dişini sık inşallah kısa sürede atlatırsınız :)

    YanıtlaSil
  11. Analarin aslani, doktorumuz benim diyet yapmama gerek olmadigini soyluyor, bu konuda cok net. Gereksiz yere anneye de iskence cektiriyorlar diyor boyle oneren doktorlar icin. Simdiye kadar da anne sutunden bir sorun cikmadi Bambinoda cok sukur. Sizin arkadasiniza da cok gecmis olsun, ne guzel ki gecmis alerjisi oglusun. Darisi basimiza :)

    YanıtlaSil
  12. Evren'in blogundaki yorumundan gorup geldim. Cok okuyamadim ama ciddi seyler yasiyorsunuz, cok gecmis olsun. Uzun okuma zamanimda geri gelecegim, o zamana kadar sadece sormak istedim, icinde yumurta olan asilari yaptirmayacaginizi biliyorsunuz di mi?
    Gelicem yine :) Sevgiler

    YanıtlaSil
  13. Uma, hosgeldin. Ben de sizin blogunuza baktim ama detayli inceleyemedim, bu ara kisa araliklarla internete girebiliyorum. Cok tesekkurler, evet zor bir surecten geciyoruz. Hangi asilarin icinde yumurta oldugu konusunda detayli bilgi verebilir misiniz? Yine beklerim :) Sevgiler benden de...

    YanıtlaSil
  14. Yumurta alerjisi varsa MMR, influenza
    olmamali. Diyorlar ki onemli degil sadece dr ofisinde bakariz herhangi bir tepki var mi diye, ama is o kadar saf degil maalesef. Tepkiler azdan coga dogru gunler, haftalar hatta aylar sonrasi da cikabilir. Digerleri de yellow fever ve thypoid bunlar eger seyahat ediyorsan tavsiye edilenler ama yine de yazdim.
    MMR mecburi asilardan ve super de tehlikeli bir asi, ben sen olsam exemption yapar es gecerdim ama ben sen degilim :) ben butun asilari es geciyorum :) www.asihakkinda.wordpress.com vaktin olursa bakarsin :)
    Allah sabir versin, ruhsal olarak boyle donemleri temizlik donemleri olarak adlandirirlar Hindistan'da. Seni icten disa cok daha guclu biri yapacagina eminim :)
    Sevgilerimle

    YanıtlaSil

SOSYAL AĞLAR


İZLEYENLER

Blog Arşivi

HER GÜN MUTLAKA

NE ARADINIZ, YARDIMCI OLALIM?

Kişisel Blog

Copyright © Benden ve Bizden | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com