20 Mart 2014

Goethe'nin Evi (Goethe Haus) - Frankfurt




Şubat ayında yaptığım Frankfurt gezisini gündemin ağırlığı altında kaldığım için bir türlü yazamadım.

İş gezisi olarak gittiğim Frankfurt'ta ilk defa Bambinodan ayrı 4 gece 5 gün geçirdim. Üstüne üstlük kaldığım yerde wifi olmadığından ve wifi erişimi olan bir yere gitme imkanı bulamadığımdan 5 günde sadece 1 defa oğlum ile görüşebildim. Güya son teknolojilere sahibiz! Neyseki emin ellerde güvende ve rahat olduğunu bilmem beni rahatlattı.





Frankfurt'ta kısa bir şehir turu yaptım ilk gün. Ertesi gün katıldığım program kapsamında yine küçük bir şehir turu yapma fırsatım oldu. Zaten küçük bir şehir. Sakin, kendi halinde, şirin bir yer.
Ancak ne yalan söyleyeyim Frankfurt bana hiç enerji vermedi. Kendimi hiç rahat hissedemedim bir türlü. Bir gece bile doğru dürüst uyuyamadım. Halbuki ne hayallerim vardı; tek başıma istediğim saatte yatıp istediğim saatte kalkacaktım, gözlerim şişinceye kadar saatlerce uyuyacaktım. Nerde!




Neyse, kendi kendime dolaştığım zaman gittiğim ilk yer Goethe'nin doğduğu ev oldu. Evdeki eşyalar, odalar, yaşanmışlıklar öyle büyülüydü ki, her an bir kapının arkasından Goethe çıkacakmış gibi hissettim. Evin her odasının ne amaçla kullanıldığından tutun, hangi eşyaların nereden geldiğine kadar detaylı anlatım mevcuttu. Beklediğimin üzerinde bir süreyi burada geçirdim. Evden sonra yine aynı yerleşke içindeki müzeyi de gezdim.






Goethe Hakkında

Johann Wolfgang von Goethe (28 Ağustos 1749, Frankfurt – 22 Mart 1832, Weimar), Alman hezarfen; edebiyatçı , politikacı , ressam ve doğabilimci. Aynı zamanda çeşitli doğa bilimleri alanlarında araştırmalar yapmış ve yayınlar çıkarmıştır. 1776 yılından itibaren, Weimar dukalığının bakanı olarak çeşitli idari ve siyasi görevlerde bulunmuştur.

Goethe, şiir, drama, hikâye (düzyazı ve dörtlük şeklinde), otobiyografik, estetik, sanat ve edebiyat teorisi, ayrıca doğa bilimleri olmak üzere birçok esere imza atmıştır. Bununla birlikte, zengin bir içeriğe sahip olan mektup çeşidi, önemli edebi eserlerindendir. ‘Fırtına ve Coşku’ (Sturm und Drang) döneminin en önemli öncüsü ve temsilcisi olmuştur. 1774 yılında ‘Genç Werther’in Acıları’ adlı eseri ile bütün Avrupa’da ün yapmıştır. Daha sonra, 1790 yılından itibaren, Friedrich Schiller ile birlikte ortak ve dönüşümlü bir şekilde, içeriksel ve biçimsel olarak, Antik kültür anlayışı üzerinde yoğunlaşarak, Weimar Klasik’in en önemli temsilcisi olmuştur. Goethe, aynı zamanda, yurtdışında da Alman edebiyatı’nın temsilcisi olarak kabul edilmiştir.

Değeri, ölümünden sonra azalmaya başladığı sıralarda, Goethe, 1871 yılından itibaren, Alman ulusal kimliğiyle, Alman Kraliyet’inde taçlandırılmıştır. Sadece eserlerine yönelik değil, aynı zamanda örnek alınacak yaşantısına yönelik de bir hayranlık oluşmuştur. Goethe, bugüne kadar, en önemli Alman edebiyatçı olarak kabul edilmiş, eserleri ise dünya edebiyatı zirvesinde yerini almıştır.

Daha detaylı bilgi için tıklayın. 





Goethe'nin evi ile ilgili detaylı bilgilere (ziyaret saati, ücretler vs.) buradan ulaşabilirsiniz.









4 yorum:

  1. biz de gitmistik buraya :) en cok sobalari ve utuyu sevmistim sanirim :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sobalar harika, bir de dikiş makinesinin ilkel versiyonu vardı, o da ilginçti :)

      Sil
  2. Emeğine sağlık.
    Harika fotoğrafların eşliğindeki bu post sayesinde ben de bu evin her tarafını gezmiş kadar oldum :)
    Teşekkürler, sevgiler....

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Rica ederim, beğenmene sevindim :)
      Sevgiler benden de..

      Sil

SOSYAL AĞLAR


İZLEYENLER

Blog Arşivi

HER GÜN MUTLAKA

NE ARADINIZ, YARDIMCI OLALIM?

Kişisel Blog

Copyright © Benden ve Bizden | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com