24 Kasım 2013

Pilatus Dağı - Luzern - İsviçre




Luzern Gölü - teknelerin durduğu yer
Ertesi sabah Luzern'deki aslan heykeli anıtını ziyaret edip Pilatus Dağı'na çıkmak üzere yola koyuluyoruz. Luzern Gölü'nün güzel manzarası eşliğinde dağa çıkacağımız yere varıyoruz.
Pilatus Dağı'na çıkmak için alternatifler
Pilatus dağına dişli tren adı verilen fünikülerle çıkılabileceği gibi teleferikle de çıkılabiliyor. Rotamızın üzerinde füniküler vardı, biz de onu tercih ettik. Teleferikle çıkıldığında bir yerde aktarma yapılıyor. Diğer bir alternatif de tekne ile Luzern Gölü'nden gelip fünikülere binmek.

Pilatus dağı 2132 metre yüksekliğinde. Şansımıza hava öyle güzel, öyle güneşliydi ki, çok çok keyifli bir yolculuk yaptık. Tabi zirvede hava sıcaklığı düşüyor, tedarikli gitmekte fayda var.




Bindiğimiz fünikülerin özelliği, dünyadaki en dik eğimle giden dişli tren olmasıymış. Yer yer 48 dereceye varan eğim nedeniyle çok değişik bir deneyim yaşadık diyebilirim. Daracık yerlerden nasıl geçiyor, kavisleri nasıl dönüyor, nasıl o eğimle o hızda çıkabiliyor, akıl alır gibi değil. İsviçreliler yapmış yine yapacağını!

Manzara konusunda bildiğim kelimeler yetersiz kalır diye düşünerek bol bol foto ekliyorum.

Dağı yürüyerek tırmanan pek çok insan gördük yolda. Helal olsun diyerek gıpta ile baktık kendilerine! Tırmanış için 5 ayrı parkur varmış. Seç beğen al :) Daracık patikalardan yürünüyor ancak her yerden bilgi akıyor tırmanış sırasında. Tabelalar her türlü bilgiyi sağlıyor yürüyenlere.







Zirvede dinlenmek için kapalı alanlar mevcut. Güzel bir restoranı ve kafesi var. Saydığım kadarıyla 3 tane manzara terası vardı. Yürüyerek hepsine ulaşıp manzarayı değişik yönlerden izleyebiliyorsunuz.
Sağ ve sol tarafta iki manzara terası var. Ortadaki bina ise bir otel.

Fotonun çekildiği yer ise başka bir manzara terası :)
Luzern


Şansımıza İsviçre'nin milli müzik aleti horn çalan bir gruba denk geldik. İkibin küsür yükseklikte çalınan horn melodisi Alplerde öyle güzel yankılandı ki, kendimi Cennette sandım bir an. Öyle ilahi bir ses, öyle oksijen dolu huzurlu bir ortam. Hiç böylesini yaşamamıştım.


Bambino dişli treni çok sevdi. Ben de keyifle çıktığım için birlikte çok eğlendik. Fünikülerde bazı yerlerde küçük çığlıklar atan insanlar vardı. Neyseki Bambino hiç korkmadı ve zirvedeki karı görünce çılgına döndü. Kendisini kar küreme aracı ilan edip bütün karları küremeye başladı. Bere, atkı, eldiven, kalın giysiler nedeniyle uzun süre üşümedi. Benimle birlikte manzara teraslarına hiç korkmadan ve yorulmadan çıktı. Üstelik kar ve buz kaplı ve tek kişilik genişlikte olan daracık merdivenleri ikimiz de keyifle tırmandık. Turistler manzarayı bırakıp Bambinoyu çekmeye başladı bir ara :) Bir de bizimki tek kişilik merdivende sıra beklemekten sıkıldı bir ara ve attı kendini karların içine. Merdivenin yanındaki kar kaplı çayırlarda bata çıka zirveye çıkmamız görülmeye değerdi :)



Elinde batonlarla trekking yapanlar zirveye ulaştı bile :)

Bambino horn sesini duyunca yanlarına gitmek istedi ve aşağı indik dikkatlice. Horn konserini sonuna kadar tüm dikkatiyle dinledi ve sevdiğini söyledi :)

Dağ havasından ve manzaradan yeterince çarpılınca manzarayı içeriden izlemeye devam etmeye karar verdik. Birşeyler atıştırıp aşağı inen dişli treni bekledik.



İsviçre'deki en çok keyif aldığım deneyim bu oldu. Pilatus'u bir kez de yürüyerek çıkmayı çok isterim :)

4 yorum:

  1. Horn grubu okurken bile heyecanlandırdı beni. Ne hoş ve ne şans gerçekten onlara rastlamak :)
    Vaktimin dar olduğu bir zamana rastlasın istemedim.
    Sindire sindire okuyup bilgileneceğim, gezdiğiniz gördüğünüz yerleri ;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne iyi ettin, hoşgeldin Zeugma :)
      Dilerim sen de gider görür ve içine çekersin buraları.
      En kısa zamanda..
      :)

      Sil
  2. Merhaba

    Biz de Haziran'da gideceğiz. Pilatus dağına teleferikle mi çıkıp trenle inmek daha iyi yoksa trenle çıkıp teleferikle inmek mi ? Trende iniş yolculuğu mu yoksa çıkış yolculuğu mu daha keyifli olur ? Bir de golden tur almak mantıklı oluyor mu?
    yardımcı olursanız çok memnun olurum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba,
      Ben cikista treni iniste teleferigi oneririm, cikarkenki tren yolu ve manzara harikulade ve ormanin icinden yerden geciyor olmak bambaska bir keyif.
      jungfraujoch icin tur almaktan bahsediyorsunuz sanirim. Hem ekonomik olmasi hem de saatlerin belli olmasi acisindan tur almak mantikli. Bizim biletlerin icinde gezi yoktu, sadece inis ve cikis vardi, yukaridaki zamanimizi kendimiz planlamistik.
      Iyi yolculuklar
      Sevgiler :)

      Sil

SOSYAL AĞLAR


İZLEYENLER

Blog Arşivi

HER GÜN MUTLAKA

NE ARADINIZ, YARDIMCI OLALIM?

Kişisel Blog

Copyright © Benden ve Bizden | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com