4 Mart 2010

Kutuplara Yolculuk


Evet, biraz delilik ettik! Ama iyi ki de ettik! Beklentilerimizin cok uzerinde seyler gorduk, yasadik! Cok begendik, cok etkilendik! Neden mi bahsediyorum? Izlanda gezimizden :)


Dunyanin en kuzeyindeki ulke olmasa da, en kuzeyindeki baskente gittik: Izlanda'nin baskenti Reykjavik'e! Ve oradan da bu guzel ulkeyi gezmeye basladik, kutup dairesine ulastik nerdeyse :)


Izlanda, Avrupa kitasina mensup olsa da icinde hem Avrupa hem de Amerika tektonik tabakasini barindiran bir ulke. Belki Avrupa Birligine de bu yuzden girmediler, bir yanlari Amerikalilara benziyor zira!

Ulke cok genc jeolojik yas olarak, sadece 16.000 yasinda, buna karsin Avrupa 200.000 yasinda! Bu genc yasi ile fikir fikir kaynayan bir ulke Izlanda: Her turlu volkanik, jeolojik, tektonik hareket var ulkede! Her 10 yilda bir buyuk bir deprem olurmus, en son 2000 yilinda olmus, bu seneki haberleri takip edin, mutlaka okuyacaksiniz bizi dediler! Ulkenin her yerinden sicak su fiskiriyor, gayzerler dort bir yanda! Iy yani ise bunca sicak suyun etinden sutunden, her seyinden yararlanmasini bilmisler: Evleri isitiyorlar, sicak su olarak kullaniyorlar, buharindan elektrik uretiyorlar... Her bir numara var bunlarda! Icindeki mineraller nedeniyle vucuda cok iyi geliyor bu su ile yikanmak. Biz de orada kaldigimiz gunler boyunca her gun uzun uzuuun banyo yaptik, kaplica gibi oldu, iyi geldi walla :)


Izlanda'nin diger bir ozelligi hidrojen ile calisan belediye otobuslerine sahip olmasi. Hidrojen dolum istasyonunu gorduk, agzimiz acik kaldi. Cevreye duyarlilik tavan yapmis adamlarda!

Eskiden avladiklari balinalari artik turistik amaclar icin kullanmaya baslamislar ve daha cok para kazaniyorlarmis! Balina izlemek icin cok iyi bir guzergah var Izlanda'da, ozellikle Husavik kasabasi bu konuda un yapmis...


Vikingler'in de atalari bunlarmis, bunu ogrenince cok sasirdim! Hatta Viking kasabasi var Reykjavik'in yakinlarinda. Turistik amacli ama yine de eskiden Vikinglerin yasadigi gibi yasayan ve onlar gibi giyinen yerliler var hala... Sanirim bu Vikingler konusu Iskandinavya ve Izlanda arasinda paylasilamayan bir konu...

Golden Circle turu adi verilen, normalde 2 gunde ancak gezilecek yerleri bir gune sikistiran bir tur aldik kojo ile. Once gayzerlerden elektrik uretilen bir tesise gittik. Teknolojiyi Japonlar (Toshiba)'dan alan Izlandalilar urettikleri elektrigi kendileri kullanmakla kalmiyor uretim fazlasini baska ulkelere de satiyorlarmis... Sifir cevre kirliligi ile enerjilerini urettikleri icin cok gururlular ve de...


Bir sonraki durak bir kratere golu.. O kadar guclu bir ruzgar esiyordu ki bir ara kraterin icine yuvarlanacagim sandim :)) Izlanda'da 200'den fazla volkan varmis ve hepsi de aktif! Genc bir ada olmanin bedellerinden biri de bu iste...


Sonrasinda yol uzerinde bir at ciftliginde durup atlari sevdik.. Kesinlikle bir Izlanda ati istiyorum. Bunlar bildigimiz, alisik oldugumuz Ingiliz/Arap atlarinin aksine daha kisa boylular ve cok daha uzun tuyluler! Oyle rahatlatici ki at sevmek :)


Turun devaminda yarisi buz tutmus bir selaleyi ziyaret ettik. Inanilmaz bir ses geliyor, muhtesem bir manzarasi var.. Izlanda da su da bol, her yerde bir nehir karsiniza cikiyor! Hic ummazsiniz dimi kutup ikliminde boyle seyler gormeyi.. Sanki her yer kurak ve sadece tundralar varmis gibi geliyor dusununce.. Ama degil iste!


Yalniz ulkede pek fazla orman yok... Var olan agaclar da kisa boylu! Hatta bir Izlanda espirisi bile var bu konuda:

- Izlanda'da ormanda kaybolusan ne yapmalisin?
- Hicbir sey. Ayaga kalkman yeterli!
(Ingilizcesi daha komik, simdi Turkce'ye cevirince ayni tadi vermedi)


Selalelerden sonra ulkenin unlu gayzerlerinin birarada oldugu bir ulusal parka gittik. Her gayzerin bir adi var burada. Herkes bir gayzer secip patlamasini bekliyor sabirla, elinde kameralar :) Bazen cok uzun sure beklemek gerekebiliyor, bazen de ardi ardina birkac kere patlayiveriyor gayzerler! Ama goruntu muhtesem: metrelerce havaya bir anda sicak su fiskiriyor! Artik yerin alti nasil kayniyorsa!!! Dusuncesi cok urkutucu!




Sonraki duragimiz Avrupa ve Amerika tektonik tabakalarinin arasinda kalan vadide yuruyus... Bir tarafimizda Amerika, bir tarafimizda Avrupa kita sahanligi, basliyoruz yurumeye.. Sonra Amerika tarafina yonelip yukari tirmaniyoruz ve tepeden muhtesem manzarayi izliyoruz. Resmen depremlerin olusturdugu tabakalar gorunuyor acik secik bir bicimde! Bu iki tabakadan birinin ucu teeee Endonezya'ya kadar gidiyormus! Inanilmaz! Iki tabaka arasinda bazi yerlerde goller olusmus; oyle dingin ki, insanin tum gun izleyesi geliyor..


Degil mi ama?

Devami gelecek...

6 yorum:

  1. Muhteşem manzara... geçen sene erkek kardeşimde gitmişti,ama onun çektiği fotoğrafları göremedim henüz... seninkilere bayıldım... harika ya,ölmeden bende görmek isterim :)
    kendine dikkat et,sıkı giyin tamam mı?

    sevgiler...

    YanıtlaSil
  2. Gercekten gorulmesi gereken bir yer.. Jeolojist olsaydim bir sure yasamak isterdim kesinlikle, sirf arastirma yapmak icin :) Nasil bir yerkurede yasiyoruz'u anlamak icin super bir tecrube :)
    Londra Izlanda'dan kat be kat soguk, sIkI giyinmek lazim haklisin ;)
    Insallah sen de gorursun oralari Pelin, sevgiler benden de!

    YanıtlaSil
  3. Özellikle son fotografa bayıldım. İlk defa İzlanda görme isteği uyadırdın içimde, kalemine sağlık:)

    YanıtlaSil
  4. Ozge, Izlanda TR'de pek bilinmiyor galiba. Biz oradayken hic Izlanda'ya gitmis tanisigimiz olmadi, simdi soyleyince de "Baska yer mi bulamadiniz?" gibi tepkiler ve bol bol burun kivirmaca aliyoruz :))

    Ama gercekten cok farkli ve cok guzel bir yer. Her yerin hemen hemen birbirine cok benzedigi (ozellikle orta ve kuzey kisimlari) Avrupa'ya gitmektense Izlanda'ya gidilmesini oneririm.

    Ustelik Avrupa kadar pahali bir yer de degil. Insanlari da cok sempatik.

    Daha gaz lazimsa ben buradayim :PP

    YanıtlaSil
  5. Birkaç soru sorayım o zaman sana..:)
    Yılbaşında gitsek donar mıyız? Üstünüze özel giysiler, ekipman falan aldınız mı?
    Vize olayı nasıl? Schengen ülkesi ama ayrıca vize gerekiyor sanırım. Kolay alınıyor mu?
    Bir an bir şimşek çaktı İso'yla otururken de acaba diye sorayım dedim.
    Sevgiler..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. İmgecim,
      Bence donmazsınız. Biz Şubat sonu Mart başında gitmiştik. Evet, soğuk oluyor ama kat kat giyinince çok da kötü değil. Sokaklar buzla kaplıydı, hala hamile halimle nasıl yürüdüm o yollarda hayret ediyorum! Ama hava gezmeye engel olmamıştı hiç. Hem kojo kayak yapmıştı, çok keyif almıştı.
      Biz özel giysi almadık, var olanları değerlendirdik. Olay kat kat giyinmekte.
      Evler sıcak oluyor zaten, jeotermalle ısındığı için terliyorsun bile.
      Dışarıda da kat kat giyinip çıkınca çok sorun olmuyor.
      Biz UK'den gittiğimiz için buradaki vize olaylarını çok bilmiyorum ama sıkıntı olmazmış gibi geliyor bana. Çok sempatik ve güleryüzlü insanlardı İzlandalılar.
      Bence niyetlendiyseniz durmayın, düşün yollara :))
      Sevgiler :)

      Sil

SOSYAL AĞLAR


İZLEYENLER

Blog Arşivi

HER GÜN MUTLAKA

NE ARADINIZ, YARDIMCI OLALIM?

Kişisel Blog

Copyright © Benden ve Bizden | Powered by Blogger
Design by Lizard Themes | Blogger Theme by Lasantha - PremiumBloggerTemplates.com